Magyarország
Ipsos: Magabiztosan vezet a Fidesz, le van maradva az ellenzék
Betűméret:             

Az Ipsos júliusi felmérése alapján a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az első helyen, bár csökkent a támogatottsága. Az MSZP elmozdult múlt havi történelmi mélypontjáról, de így sem tudta utolérni a Jobbikot, amelynek szintén bővült a tábora.

A közvélemény-kutató cég tájékoztatásában kifejtette: a Fidesz veszített szavazókat az elmúlt egy hónapban – 37-ről 33 százalékosra csökkent a támogatottsága –, de előnye továbbra is jelentős a választókorú népesség körében. Az MSZP elmozdult a múlt havi történelmi mélypontjáról, 8-ról 10 százalékra nőtt a támogatottsága, ám ezzel sem tudta utolérni a Jobbikot, amelynek tábora időközben 12-ről 13 százalékosra bővült – részletezték.

Fidesz–MSZP: 56:15

Az Ipsos szerint a Demokratikus Koalíciónak mostanában változékony méretű a tábora, ezúttal 3-ról 2 százalékra csökkent. Felmérésük alapján – írták – az Együtt–PM Szövetség támogatottsága elég stabilnak tűnik, már harmadik hónapja 2 százalékot ér el a teljes népességen belül. Az LMP tábora is állandó, a választás óta folyamatosan a lakosság 3 százaléka preferálja az alakulatot.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 56, a Jobbik 16 százalékon áll. Ebben az aktív körben az MSZP elég szorosan követi a nemzeti radikális pártot, 15 százalékot ér el. A biztos szavazói csoportban az LMP-t 4, az Együtt–PM-et és a DK-t 3-3 százalék támogatja – tájékoztatott a felmérés eredményéről a közvélemény-kutató.

70 százalékuk elmenne voksolni

Az adatokat részletezve emlékeztettek, hogy a parlamenti választás utáni hónapokban a Fidesznek 4 százalékponttal magasabb volt a támogatottsága, mint azt megelőzően, ami ismert jelenség: a választáson győztes párt vonzóvá vált olyanoknak is, akik nem rájuk szavaztak. A kormánypárt mögé májusban, júniusban olyan választópolgárok is felsorakoztak, akik április 6-án nem vettek részt a szavazáson – magyarázták.

A Fidesz melletti elköteleződésük azonban ideiglenes volt, ebben a hónapban ismét passzívvá váltak, a párt jelenlegi támogatói ugyanis kizárólag olyanok, akik a választás napján is rájuk szavaztak. Ez a tábor viszont nagyon eltökélt, minden más párténál aktívabb: 70 százalékuk most is biztosan elmenne voksolni, s további 26 százalékuk valószínűsíti ezt – közölték.

Azonos aktivitási szinten a baloldali szavazók

A Jobbik megőrizte szavazóit, mostani támogatói csak azokból állnak, akik a választáson is rájuk adták voksukat – írta az Ipsos, megállapítva, hogy a nemzeti radikális tábor tehát egyben maradt, viszont a szokásosnál kevésbé aktív: 52 százalékuk tekinti magát biztos választási résztvevőnek, s 22 százalékuk tartja valószínűnek részvételét.

A kutatás alapján a parlamenti választáson a baloldali összefogásra voksolók nagy többsége, kilenctizede ma is e pártok valamelyikének támogatója, egytizednyien tanácstalanok. A baloldali választási koalíció április eleji szavazóinak 63 százaléka most a szocialista párt híve, 15 százalékuk a DK-t preferálja, 13 százalékuk pedig az Együtt–PM Szövetséget. A három párt aktivitási szintje megközelítőleg azonos, az MSZP és az Együtt–PM támogatóinak 61-61, a DK-sok 58 százaléka mondja magát biztos választási résztvevőnek, a mérsékelten elszántak aránya 20-25 százalék között van.

Nincs nagy mozgás az LMP-nél

Az Ipsos szerint az LMP körül nem történtek jelentős választói mozgások, a párt megtartotta április 6-ai tábora kilenctizedét; a távozók a bizonytalanok csoportjába kerültek, őket a parlamenti választástól távol maradók pótolták. Az ökopártnak továbbra is számolnia kell követőik visszafogottságával, mindössze négytizedük lenne biztos szavazó s ugyanekkora hányaduk valószínű voksoló – olvasható az elemzésben.

Az Ipsos július 13. és 21. között vette fel kutatásához az adatokat ezer ember megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és idősebb lakosságát képviselik. (MTI/MNO)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban