Magyarország
Kövér László: Maradtak még sorskérdéseket érintő kihívások, mint a népesedés
Betűméret:             

Az alapokat leraktuk, a falakat felhúztuk és a tető is a fejünk fölött van, most a sokkal kevésbé látványos, de nagyobb erőket igénylő feladatokat kell elvégeznünk, ugyanakkor maradtak még sorskérdéseket érintő kihívások, mint például a népesedés – mondta a Fejér Megyei Hírlap szombati számában Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Amennyiben a következő tíz-húsz évben az ország nem tudja kezelni a népességfogyást, akkor az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget - mondta Kövér László az interjúban.

Hozzátette, hogy Magyarország társadalma viharos gyorsasággal öregszik, ráadásul a fejlettebb, jobban fizető államok elszívják a magasan képzett munkaerőt.

A házelnök szerint ha a nemzetek azt a pénzt, időt, energiát, amelyet az elmúlt években feleslegesen elpazaroltak, csak kis részben is gazdaságfejlesztésre, a halmozottan hátrányos helyzetűek képzésére fordították volna, akkor csökkenteni lehetett volna a fejlettségi mutatók közötti különbségeket.

A 2014-ben induló fejlesztési ciklus fő prioritásának a gazdaságfejlesztést nevezte. "Fontos, hogy a régióban megerősödjék a polgári középosztály, vagy ha úgy tetszik, a vállalkozó osztály, amely mindig tőkeszegény és gyenge volt, ráadásul a szocializmus még ki is véreztette" - fogalmazott.

Azt mondta, az elmúlt negyedszázadban a gazdasági növekedés számai mögött elsősorban nem a hazai kis- és középvállalkozások sikerei álltak, hanem a külföldi multinacionális cégek teljesítményei. Amennyiben a hazai vállalkozások történelmi hátránya csökken, akkor az állam ereje is megnövekedhet – mondta.

Kövér László szerint nemcsak Európában, hanem az egész világban óriási ideológiai háború, átrendeződés zajlik, amelynek egyik fő küzdőtere Európa. Szerinte a fő kérdés, hogy kik hozzák meg az emberek mindennapjaira alapvetően ható döntéseket: "az államok vezetői, akik valamiféle felhatalmazást kapnak a saját választóiktól, vagy azok az arctalan, névtelen, homályba burkolózó, de hús-vér emberek által irányított gazdasági vagy tudatformáló háttérhatalmak, amelyek viszont nem viselnek felelősséget".

A házelnök szerint az ukrán válság is világosan megmutatta, hogy az európai döntéshozóknak alig van beleszólásuk a folyamatokba, miközben "a tengerentúlról diktálják a szabályokat és a tempót". Ezért is fontos az erős nemzetállamok közössége, hiszen a nemzetállamok léte egyenlő a demokráciával - mondta.

Kövér László hozzátette, az elmúlt négy évben a regnáló jobbközép kormány ellen indított politikai támadásokat azért kellett és kell komolyan venni, mert "az Európai Unión belül egyfajta lopakodó hatáskörbővítés zajlik".

"Kialakul a politikai erőviszonyokra épülő szokásjogrendszer, amelynek viszont a közepes és kis államok mindig a vesztesei lesznek. Csak az egymásrautaltság felismerése és az összefogás vezethet eredményre, ezért is érdemes kiemelni a Visegrádi Négyek gyakorlatias együttműködését, amely eddig is sok sikert hozott" – fogalmazott. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban