Magyarország
Szijjártó: A magyar kormány kész kivizsgálni a korrupciós állításokat
Betűméret:             

A magyar kormány kész kivizsgálni az Egyesült Államok által megfogalmazott korrupciós állításokat, amelyek nyomán Washington megtiltotta több magyar hivatalos személy beutazását, ugyanakkor az amerikai diplomaták nem készségesek abban, hogy ismertessék a vádak mögött álló részleteket - írta szerdán internetes kiadásban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre hivatkozva az amerikai USA Today napilap.

Szijjártó ugyanakkor a lap szerint leszögezte, hogy tovább szeretne lépni a két ország közötti diplomáciai csetepatén.

Szijjártó Péter a lap szerkesztőségével való találkozóján elmondta, komolyan veszi az állításokat, s nem kíván miattuk viszályba keveredni.

"Az Egyesült Államok a barátunk. Az Egyesült Államok a legszorosabb szövetségesünk. Miért mondjak negatív dolgokat?" - mondta.

Szavai szerint a súrlódás "nagy belső vitát" kavart Magyarországon.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium nemrégiben hat jelenlegi és volt magyar hivatalos személyt fosztott meg attól a lehetőségtől, hogy amerikai beutazó vízumot kapjon. Hivatalos közlés szerint a döntés a kormányzati korrupcióról szóló "megalapozott információn" alapul. A USA Today médiajelentésekre hivatkozott, amelyek szerint a magyar kormány vizsgálatot indított amerikai cégek ellen, miután azok arra panaszkodtak, hogy kenőpénzt kértek tőlük.

Szijjártó Péter kifogásolta, hogy kormánya semmilyen részletet nem kapott az Egyesült Államoktól a beutazási tilalommal kapcsolatban.

"Nem tudjuk, hogy hányan vannak, kik azok és miért (vádolják őket)" - jelentette ki a találkozón.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium először a vízumügyek titkosságára hivatkozva elzárkózott a részletek közlésétől, ám közleményében később rámutatott, hogy az információk Magyarországon hozzáférhetők a civil szervezetektől, a közérdekű bejelentők és civil társadalmi csoportok sorától, amelyek a kormányzati átláthatóság fenntartását tekintik feladatuknak.

"Orbán Viktor miniszterelnök konzervatív kormánya 2010-ben került hatalomra és a tekintélyelvűbb irányítás felé mozdult el" - írta a lap.

Szijjártó Péter a lap szerint kijelentette, hogy a kormány sikeresen, jó irányba fordította az ország megtorpant gazdaságát, ami sikertörténet a pénzügyi problémákkal küzdő Európai Unióban.

Elmondta, hogy Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkárral való keddi találkozójukon hangsúlyozta, hogy "zéró toleranciával viszonyulunk a korrupcióhoz. Harcolunk a korrupció ellen. Örömmel együttműködünk az Egyesült Államokkal a korrupció elleni küzdelemben. Az egyetlen dolog, amire szükségünk van, az a hiteles információ."

Szijjártó Péter a lap szerint arról is beszámolt, hogy látogatása során amerikai vállalatvezetőkkel új beruházásokról tárgyal. Méltatta, hogy az amerikaiak 9 milliárd dollárt fektetettek be Magyarországon, ahol több mint 1700 amerikai vállalat működik, s amelyek 83 ezer munkahelyet hoztak létre.
Más kérdésekről szólva Szijjártó elmondta, hogy kormánya kiáll az orosz támogatottságú szakadárokkal polgárháborúba keveredett Ukrajna területi épsége mellett. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az Oroszország ellen bevezetett jelenlegi európai szankciók nem hatékonyak. (MTI)
http://www.usatoday.com/story/news/world/2014/10/22/hungary-visa-bans-corruption-szijjarto/17716071/

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban