Magyarország
Átírnák a Fiumei úti 56-os szovjet emlékművek feliratait
Betűméret:             

A Honvédelmi Minisztérium ismét kezdeményezte Moszkvában a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcellájában található 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását - tájékoztatta a tárca az MTI-t.

Közleményük szerint a magyar-orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 12. soros ülésén a felek beszámoltak az előző ülés óta elvégzett hadisír-gondozási munkálatokról és tájékoztatták egymást a két ország területén található hadisírok helyzetéről.

A magyar fél külön programpontban - csakúgy, mint az előző találkozón 2013-ban - vetette fel az 1956-os emlékművek feliratainak megváltoztatását. Az orosz fél kérésének megfelelően a honvédelmi tárca a módosítási javaslatot diplomáciai úton, írásban is megerősíti az orosz döntéshozónál - írta közleményében a HM.

Korábban, 2013 novemberében Hende Csaba honvédelmi miniszter a jobbikos Staudt Gábor írásbeli kérdésére közölte, hogy a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság májusi budapesti ülésén a HM jelezte: a hadisíron olvasható felirat sérti az alaptörvényt. Hangsúlyozta, új szövegre is javaslatot tettek, azt kérték ugyanis, hogy "Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére" felirat legyen olvasható az emlékművön. A miniszter akkor hozzátette: "az érdemi válasz késedelme" miatt tárcája októberben ismételten megkereste az orosz tárgyalófelet a "felújítási munkák előrehaladott állapotára" tekintettel.

Az orosz fél azóta sem adta meg hozzájárulását a feliratok megváltoztatásához, így az egyik obeliszk például ma is azoknak a szovjet katonáknak állít emléket, akik az "ellenforradalomban" adták életüket "a magyar nép szabadságáért". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban