Magyarország
Londoni elemzők: Indokolt lenne Magyarország idei felminősítése
Betűméret:             

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaság makrofolyamatai alapján indokolt lenne Magyarország államadós-osztályzatainak idei felminősítése.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja a közép- és kelet-európai térség kilátásairól összeállított pénteki helyzetértékelésében megalapozott várakozásnak nevezte, hogy legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's javítsa a magyar szuverén adósbesorolásokat 2015-ben.

A ház szerint különösen a Standard & Poor's esetében lenne ez indokolt, mivel ez a cég a Moody's osztályzatánál egy fokkal gyengébb, a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől két fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván Magyarországot.

Az S&P listáján a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata jelenleg "BB/B". A Moody's hosszú távú magyar államadós-osztályzata - amely e cég besorolási módszertana alapján "Ba1" - egy fokozattal magasabb a Standard c Poor's magyar minősítésénél, és azonos a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-besorolásával.

A Moody's és a Fitch magyar adósosztályzata egyaránt egy osztattal marad el a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől, a "BBB mínusz" - illetve a Moody's metodikája alapján "Baa3" - szinttől.

A Moody's várhatóan péntek este, az S&P legközelebb március 20-án, a Fitch május 22-én vizsgálja a szuverén magyar adósosztályzatot.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek pénteki helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság már "kifelé tart abból a kábultságból", amely az elmúlt tíz évet jellemezte. A ház közölte: az Európai Bizottság előrejelzésénél derűlátóbb prognózist tart érvényben a magyar gazdaság növekedésére. A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2,9 százalékkal, jövőre 2,3 százalékkal növekedhet.

A brüsszeli bizottság jelenleg érvényes előrejelzése 2015-re 2,4 százalékos, 2016-ra 1,9 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a cég optimistább becslését az támasztja alá, hogy az Európai Unió támogatásainak gyorsuló felhasználása, a magyar munkapiaci helyzet javulása, a monetáris politika lazulása és a költségvetési szigor enyhülése nyomán kezd magára találni a hazai fogyasztás a magyar gazdaságban.

Mindemellett a folyómérleg-egyenleg többlete az idén elérheti a hazai össztermék 5 százalékát, a monetáris politika szabadságfoka pedig bővült a devizaalapú hitelek átváltásával, mivel ez a lépés hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a gazdaságpolitikából - hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

A magyar adósosztályzatok felminősítését más nagy londoni házak szerint is indokolnák a magyar gazdaság makrofolyamatai.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították: a magyar gazdaság több - az adósmegítélés szempontjából fontos - alapmutatója javult azóta, hogy 2011-ben Magyarország elveszítette befektetési ajánlású államadós-besorolását.

A ház e javuló mutatók közül kiemelte a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedést, az export százalékában mért teljes külső adósságállományt, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósságot és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleget. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban