Magyarország
Takács Szabolcs: Magyarország nem lóg ki az uniós tagállamok közül a bevándorlásról szóló nézetével
Betűméret:             

Magyarország úgy véli, hogy különbséget kell tenni a bevándorlók és a menekültek között, továbbá elutasítja az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert, és ezzel az álláspontjával nem lóg ki az uniós tagállamok közül - mondta Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára kedden az MTI-nek.

Az európai uniós ügyekért felelős államtitkár kedden Brüsszelben részt vett az EU Általános Ügyek Tanácsának ülésén, amelyen az Európai Tanács júniusi ülésének előkészítése és a bevándorlás kérdése volt a fő téma.

A tanácskozás után az MTI-nek kifejtette: az Európai Tanács április 23-án tárgyalt a bevándorlás ügyéről, az Európai Bizottság pedig május 13-án tett közzé stratégiai dokumentumot a témáról. Magyarország a bevándorlás kérdésére összetett ügyként tekint, és tisztában van azzal, hogy az európai országoknak morális és humanitárius kötelezettségei vannak a politikai menedékjogra jogosultakkal szemben - mondta. Közölte: Magyarország is megfelel e kötelezettségeknek, teljes mértékben betartja a vonatkozó nemzetközi szerződéseket.

Takács Szabolcs ugyanakkor arra is felhívta az ülésen a figyelmet, hogy mivel európai problémáról van szó, európai válságkezelésre van szükség, és figyelembe kell venni az egyes országok sajátosságait, valamint azt, hogy a jelenlegi európai bevándorláspolitika gyengeségeit sokan kihasználják.

Elmondta, Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek szerint különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között. A politikai menedékjogra jogosultaknak meg kell adni a nemzetközi védelmet és minden segítséget, különösen akkor, ha az életük veszélyben van. Viszont minden eszközzel fel kell lépni annak a bevándorlásnak a visszaszorítására, amely az európai politika kihasználására irányul, a gazdasági jellegű migrációt más megközelítéssel kell kezelni - vélekedett.

Az államtitkár a bizottság dokumentumával kapcsolatban közölte: jó, hogy az uniós testület is igyekszik konstruktívan részt venni ebben a vitában, de aggályos, hogy nem a tanács áprilisi következtetéseiből indul ki. Magyarország sem fogadja el, hogy Brüsszel kötelező kvótát határozzon meg a tagállamoknak, és ebben teljes az egység a visegrádi országok között, továbbá a balti államok, Franciaország és Nagy-Britannia is ezen az állásponton van - mutatott rá. Hozzátette: a kötelező kvóták bevezetése nem járulna hozzá a megoldáshoz, és ezzel a megközelítéssel Magyarország nem lóg ki a sorból, hasonlóan gondolkodik, mint a régió többi országa.

Takács Szabolcs úgy látja, a kérdésben folytatott vita során nemcsak a Földközi-tenger felől, hanem a Nyugat-Balkánon át érkezők problémájára is figyelni kell. A lakosságszámhoz viszonyítva Svédország után Magyarországnak kell a legtöbb menekülttel foglalkoznia, az utóbbi két évben mintegy húszszorosára nőtt a Magyarország irányába érkezők száma - mondta.

Az államtitkár végül arra is kitért, hogy Európának meg kell találnia azokat a megoldásokat, amelyek révén a kiinduló országokban tudják javítani a helyzetet, bár ez nyilvánvalóan nem egyszerű. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban