Magyarország
Az ellenzék keményen bírálta a 2016-os büdzsé javaslatát
Betűméret:             

LMP: ez a leszakadás, a kilátástalanság büdzséje

A további leszakadás, az elszegényedés és a kilátástalanság költségvetésének nevezte a 2016-os büdzsé javaslatát az LMP vezérszónoka az előterjesztés szerdai, parlamenti vitájában.

Schmuck Erzsébet alapvető változást sürgetett a kormány gazdaság- és társadalompolitikájában a fejlődés érdekében, valamint azért, hogy egy több lábon álló gazdaság és a mainál igazságosabb társadalom jöjjön létre. A politikus beszélt pártja a dolgozói szegénység felszámolását célzó javaslatairól, amelyek elmondása szerint mintegy 1500 milliárd forint átcsoportosítását igénylik. Az ellenzéki párt a többi közt progresszív adózással és közszféra dolgozóinak béremelésével biztosítana magasabb jövedelmet a legkevesebbet keresőknek - számolt be.

Vona: a kormány álljon elő új javaslattal!

A Jobbik frakcióvezetője a 2016-os költségvetési javaslat visszavonására és új benyújtására szólította fel a kormányt szerdán a parlamentben.

Vona Gábor a büdzséjavaslat általános vitájában az hangoztatta: az egyensúly szempontjából lehet ok némi optimizmusra, a gazdasági növekedéssel összefüggésben már "összeszorul az ember gyomra", a foglalkoztatás és az életszínvonal kérdésében pedig tragikus a helyzet. A Jobbik vezérszónoka hiányolta az ökoszociális szempontokat a javaslatból, és sürgette az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának csökkentését, illetve a termelést támogató adórendszer kialakítását.

KDNP: folytatódik az eddigi pénzügypolitika

Folytatódik az eddigi költségvetési politika a jövő évben is: csökken a személyi jövedelemadó, a béreket terhelő adók is kisebbek lesznek, a családok jövedelmi viszonyaiban további javulás várható - összegzett Hargitai János, a KDNP vezérszónoka a 2016-os büdzsé általános vitájában szerdán az Országgyűlésben.

A kisebbik kormánypárt vezérszónoka kiemelte: egy kétgyermekes család 116 ezer forintos többletjövedelemmel számolhat a jövő esztendőben, megmarad a gyed extra, az otthonteremtési támogatás, és további segítség, hogy a sertéshús áfája húsz százalékról öt százalékra csökken.
Kitért arra is, hogy a kabinet konzekvens a gyermekeket érintő intézkedésekben. Ezek között az ingyenes étkeztetés biztosítását, a hároméves kortól kötelező óvodáztatást, valamint felmenő rendszerben az ingyenes tankönyvellátást említette. Törekednek a rezsicsökkentés megőrzésére is - folytatta - kiemelve: hisznek abban, hogy a nemzeti közműszolgáltató révén az árakat féken tudják majd tartani. Hargitai János szólt még arról, hogy jövőre azzal kalkulálnak, 240 ezer embernek tudnak közmunkát biztosítani, az ehhez szükséges források 270 milliárdról 340 milliárdra nőnek.

Rogán: több munkahely, kevesebb adó

Több munkahely, kevesebb adó - a Fidesz frakcióvezetője szerint ez a 2016-os költségvetés üzenete.

Rogán Antal, a kormánypárt vezérszónoka a jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerdán megkezdődött parlamenti vitájában azt mondta: a 2016-os költségvetés többet költ foglalkoztatásra, a folytatódó növekedéssel tovább nő a munkahelyek száma, és tovább csökken a munkanélküliség. Jövőre pedig Magyarországon mindenki kevesebb adót fog fizetni - hangsúlyozta. "Minden magyar család, minden magyar dolgozó ember léphet egyet előre" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Tóbiás: kormány nincs tisztában a magyarok gondjaival

Az MSZP frakcióvezetője szerint a kormány sem a magyarok gondjaival, sem a világ jó gyakorlataival nem volt tisztában a 2016-os költségvetés előkészítésekor. Tóbiás József szerdán az Országgyűlésben költségvetésnek álcázott kormányzati merényletnek nevezte a 2016-os büdzsét, többkulcsos adórendszert javasolt, illetve több forrást szorgalmazott az oktatásra, az egészségügyre, a szociális rendszerre és az önkormányzatoknak.

Az ellenzéki politikus a költségvetési törvényjavaslat általános vitájában, vezérszónoki felszólalásában azt mondta, az az igazi krízis, hogy Magyarország négy régiója is Európa legszegényebbjei között van, és ennek megoldására nem látni semmit sem a büdzsében, helyette van gyűlöletkampány a menekültekkel szemben. A szocialisták másik vezérszónoka, Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke közölte, miközben a kormány érdemben csökkentette a legmagasabb jövedelműek adóját, addig a legalacsonyabb jövedelműeknek érdemben növelte. Az MSZP az alacsonykeresetűek esetén egyszámjegyű adókulcsra tesz javaslatot - jelezte. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trócsányi László csütörtökön közleményben mondott köszönetet azért, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség alkotmánybírói posztra jelölte, de annak egyetemi kötelezettségvállalásai miatt jelenleg nem tud eleget tenni. "Hosszas mérlegelés után arra az elhatározásra jutottam, hogy a megtisztelő felkérésnek -...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:49 ]
A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált - írta a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint olvasható, a Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:34 ]
Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban