Magyarország
Szijjártó: Hét unión kívüli ország vehet részt a magyarországi migrációs konferencián
Betűméret:             

Az európai uniós tagállamok és intézmények képviselői mellett hét olyan unión kívüli ország - Albánia, Koszovó, Szerbia, Montenegró, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Törökország - kaphat meghívást az ősszel tartandó magyarországi migrációs konferenciára, amelyen a Magyarországra érkező menedékkérők áthaladnak - közölte kedden Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután kétoldalú megbeszéléseket folytatott az unió soros elnökségét betöltő Luxemburg tárcavezetőjével, Jean Asselbornnal.

A külgazdasági és külügyminiszter a magyar közmédiának nyilatkozva Albániát, Koszovót, Szerbiát, Montenegrót, Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Törökországot említette az unión kívüli országok között. Szijjártó Péter arra az álláspontra helyezkedett, hogy jelentős eredmény lenne, ha a szeptemberben, vagy legkésőbb október elején megrendezendő tanácskozáson sikerülne megállapodni ezekkel az országokkal arról, hogy fogadjanak be a maguk területén olyan uniós állomásokat, amelyek feladata annak kiszűrése lesz, hogy a migránsok közül ki az, aki valóban jogosult menekültstátusra. Ezzel a tárcavezető szerint jelentősen csökkenteni lehetne a Magyarországra nehezedő migrációs nyomást.

A miniszter ismertette, hogy a legfrissebb adatok szerint 72 893 illegális bevándorló érkezett az idei évben Magyarországra, közülük 72 307-en Szerbia irányából, törvénysértő módon.

"Magyarországnak különös érdeke, hogy Európa, az Európai Unió minél előbb megtalálja a közös válaszokat az illegális bevándorlásra" - nyomatékosította Szijjártó Péter, aki szerint Luxemburg az unió tanácsának soros elnökeként ebben kulcsszerepet játszik, a luxemburgi kormány pedig nyitott és kész együttműködni Magyarországgal ezen a téren. A miniszter megismételte, hogy nagy küzdelem árán sikerült elismertetni, hogy a Nyugat-Balkánon keresztül nagyobb a migrációs nyomás, mint a Földközi-tengeren, s ennek nagy része Magyarországot érinti.

"Az uniónak ezzel külön kell foglalkoznia" - szögezte le a külügyminiszter.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy azokkal az országokkal, ahonnan a migránsok jelentős része származik, első lépésben az uniós intézményeknek kell felvenniük ebben a témában a kapcsolatot, amelyek jelentős fejlesztési pénzekkel támogatják ezeket az államokat. Az ilyen források esetében a miniszter ismételten hangsúlyozta, hogy feltételül kell szabni, hogy a pénzeket úgy kell felhasználni, hogy olyan érezhető körülményeket teremtsenek az adott országban, hogy az ott élők ne akarják elhagyni hazájukat. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban