Magyarország
Menekültügyi ajánlásokat tett a kormánynak az Amnesty International Magyarország
Betűméret:             

Menekültügyi ajánlásokat tett a magyar kormánynak kedden publikált jelentésében az Amnesty International Magyarország.

A Balkánon keresztül húzódó migrációs útvonallal foglalkozó jelentést bemutató budapesti sajtótájékoztatón Gárdos Tódor, az Amnesty International balkáni régióval foglalkozó kampányfelelőse arról beszélt: a Görögországtól Macedónián és Szerbián keresztül a magyar határig vezető útvonalon érkezők között elenyésző azoknak a száma, akiket nem ért útközben valamiféle bántalmazás vagy jogsértés.

A szervezet egyéni elbíráláson alapuló, tisztességes és hatékony menekültügyi eljárást, a menekültkérelem benyújtásának és a kiutasítás elleni fellebbezésnek a lehetőségét, a bántalmazás elleni védelmet kér, és azt, hogy csak akkor vegyék őrizetbe a jogellenesen Magyarországra érkezőket, ha feltétlenül szükséges.

Hozzátette: ezek az emberek kényszerből vállalkoznak az útra, és tisztában vannak a rájuk váró megpróbáltatásokkal, ugyanakkor a déli államokkal szemben az is vonzóvá teszi számukra Magyarországot, hogy itt gyorsabban döntenek ügyükben és nagyobb valószínűséggel kapnak védelmet, mint Szerbiában vagy Macedóniában.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arról beszélt: a hétfőn elfogadott törvénymódosítások következtében az augusztus elejétől, közepétől érkezők nem kapnak majd érdemi választ menekültügyi kérelmükre, hanem egyszerűen elfogadhatatlannak minősítik a beadványt, a kérelmezőt pedig visszaküldik Szerbiába.

Márpedig - jegyezte meg - a nyilvánosságra kerülő "szomorú történetek" azt mutatják, se Szerbia, se Macedónia, se Görögország nem tekinthető biztonságos harmadik államnak, mivel menekültügyi ellátórendszerük elégtelen, nem biztosít emberhez méltó elbánást.

Azt mondta: "a rövid, csak bürokratikusként jellemezhető" eljárás végén aránytalanul rövid, háromnapos a jogorvoslati határidő, ez pedig szinte kizárja, hogy érdemi beadvány születhessen, az pedig, hogy erről a bíróságnak nyolc napon belül kell döntenie, azt valószínűsíti, hogy a döntés a menedékkérő meghallgatása nélkül születik majd meg. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban