Magyarország
Medián: Szilárdan második a Jobbik
Betűméret:             

Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a Medián idei első felméréséből. A Fidesz támogatottsága a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll, és a kormánypárt ezzel továbbra is magáénak tudhatja a választani tudó „biztos” szavazók abszolút többségét.

Az MSZP népszerűsége a novemberben mért kimondottan alacsony szintről két százalékpontot növekedett, így most a teljes népesség 9 százalékának támogatására számíthat.

A második erő továbbra is a Jobbik, amely nagyjából másfélszer annyi (14 százalék) szimpatizánssal számolhat, mint a szocialisták. Ráadásul a válaszadók mindössze 41 százaléka tartotta kizártnak, hogy a Jobbikra szavazzon, a párt elutasítottsága öt évvel ezelőtt volt utoljára ilyen alacsony szinten.

Eközben a DK népszerűsége visszaállt a szeptemberi 4 százalékra, miután a novemberben mért két százalékpontos erősödést most ugyanekkora visszaesés követte.

Az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, mint két évvel ezelőtt: 43 százaléknyian gondolják úgy, hogy jó munkát végez. Az általános közhangulat is a két évvel ezelőtti szinthez hasonlítható: az emberek 39 százaléka szerint jó irányba, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon.

Erős azonban a megosztottság: míg a fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó. (A felmérés január 22-e és 27-e között készült, az adatok hibahatára ±3 százalék.) (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban