Magyarország
Orbán: 25 milliárdos gazdaságfejlesztési alapot hozhat létre Kecskemét
Betűméret:             

Huszonötmilliárd forintot bocsát Kecskemét rendelkezésére a kormány, hogy a város létrehozhasson egy gazdaságfejlesztési alapot, amely visszatérítendő forrást biztosít életképes, üzleti alapú vállalkozások támogatásához - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedden Kecskeméten, ahol a Modern városok program részeként megállapodást írt alá Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármesterrel.

A kormányfő a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy polgári célokat szolgáló új kifutópályát építenek a kecskeméti repülőtérre. Az ipartelepek folyamatos áramszolgáltatásának biztosítása érdekében fejlesztik a hálózatot.

A közlekedési fejlesztések között a városi körgyűrű utolsó szakaszának megépítéséhez nyújtandó 18 milliárd forint összegű támogatásról, valamint az 52-es út városi bevezető szakaszának négysávossá bővítéséről számolt be.

Egy egyetemi kutatóközpont létrehozásáról is szólt, amelyről azonban még egyeztetések szükségesek.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a főpályaudvar rendbetétele, egy új P+R parkoló megépítése és az elővárosi közlekedés fejlesztése is a megállapodás része.

A miniszterelnök beszélt a világhírű Kodály Intézet fejlesztésről, egy új 250 fős koncertterem építéséről, amelyhez 3 milliárd forintot biztosítanak.

Egy középfokú, duális szakképzést szolgáló, gazdasági területen működő két tannyelvű iskola és kollégium megépítését is bejelentette, mintegy 1,5 milliárd forint forrásból.

Orbán Viktor a Városháza épületét a nemzeti vagyon részének nevezte, és közölte, annak felújításához 4 milliárd forint támogatást biztosít a kormány.

A kormányfő beszédében megköszönte a helyi polgárok "kitartó bajtársiasságát", akik - szavai szerint - nehéz időkben is a keresztény, polgári erőket támogatták.

Hangsúlyozta: Kecskemét városával könnyű megállapodást kötni, mert "nem feneketlen kútba" érkeznek az adóforintok, hanem "megfialnak".

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 5 évben a kormány 16,7 milliárd forint adósságot vállalt át Kecskeméttől, amelyhez hozzáadva a 80-85 milliárd forint állami és uniós forrást, mintegy 100 milliárd forintnyi fejlesztési lehetőséget teremtett a városnak.

A kormányfő a város vezetőivel folytatott tárgyalások kulcskérdésének nevezte, hogy az elmúlt 10 éves fejlődési szakaszt sikerül-e újabb 10 évvel megtoldani.

Orbán Viktor szólt arról, hogy a jelenlegi támogatásokat egy olyan ország tudja teljesíteni, amelyik 6 évvel ezelőtt pénzügyileg összeomlott, csak a hitelek tartották életben.

Fontosnak nevezte, hogy az IMF-hitelek korábbi visszafizetése után Magyarország 2016-ban az Európai Uniótól felvett hitelek utolsó részletét, mintegy 600 milliárd forintot fog. Ennek az árnyékában kell értékelni a magyar emberek óriási erőfeszítésének az eredményét, amely fantasztikus teljesítmény csak a számok függvényében is - fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszélt arról, hogy a jelenleg 110 ezer lakosú város a becslések szerint 10 év alatt 130 ezresre is bővülhet. Azt mondta, hogy "Kecskemét össze fog kapcsolódni Szolnokkal, Cegléddel és Dunaújvárossal" és egy nagy régió meghatározó központja lesz, ennek tükrében kell a fejlesztési forrásokat is értékelni.

A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: az EU-s támogatásokról van Magyarországon egy olyan közfelfogás, hogy az talált pénz. Ez nem így van - hangsúlyozta, hozzátéve: ha megnézzük a Magyarországra beáramló fejlesztési forrásokat és az országból külföldiek által, különböző jogcímeken kiáramló pénzeket, akkor az nagyságrendileg megegyezik.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a Mercedes gyárral nem nyilvános tárgyalásokat folytat a kormány. Elmondta, hogy a Mercedesnek több elképzelése is van a fejlesztések ügyében, amelyek között három lengyel, két cseh és egy magyar helyszín versenyez, és van olyan fejlesztés is, amely korábbi beruházásokhoz kapcsolódik. Lesz olyan is, amely a magyar beszállítók számára nyit újabb lehetőséget - tette hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia kiemelte azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a város azért tett, hogy gazdaságilag megerősödjön. Szólt a vállalkozásokat terhelő adók 20 százalékos csökkentéséről, amelyek ellenére nőtt, tíz év alatt megduplázódtak a város helyi adóbevételei.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy lakosságszámát tekintve az ország 7. városa Kecskemét, gazdasági és kulturális értelemben azonban Debrecen és Győr után következik. Úgy fogalmazott: Kecskemét egy olyan regionális főváros, amelyik gazdasági, oktatási, kulturális és nem utolsó sorban közigazgatási értelemben is a térség központja.

Orbán Viktor kecskeméti látogatása miatt a Demokratikus Koalíció kecskeméti és Bács-Kiskun megyei szervezetei demonstrációt tartottak a Városháza előtti Kossuth-szobornál. A miniszterelnököt a kormány mellett demonstrálók is fogadták, akikkel Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kíséretében Orbán Viktor mintegy fél órán keresztül beszélgetett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban