Magyarország
Demeter Márta az MSZP-ből is kilép
Betűméret:             

Megdöbbenésüket hangsúlyozták MSZP-s politikusok kedden, miután Demeter Márta kilépett a szocialisták parlamenti frakciójából és a pártból is.

Burány Sándor, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese az MTI megkeresésére elmondta, hogy Demeter Márta nemcsak a frakcióból, hanem a pártból is kilépett. Elmondta, mélységesen elszomorítja képviselőtársa döntése, amely teljesen váratlanul érte. Emlékeztetett arra, hogy Demeter Márta az egyéni országgyűlési képviselői körzetében lévő kőbányai alapszervezet alelnöke.

A frakcióvezető-helyettes közölte, miután Demeter Márta az MSZP támogatásával nyerte el mandátumát, azt várja el tőle, hogy azt adja vissza a szocialista pártnak.

Nyakó István, az MSZP szóvivője is megdöbbent Demeter Márta döntésén. Az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, tudomása szerint semmilyen előzménye nem volt a képviselő elhatározásának.

Demeter Mártát az MTI nem érte el. A Magyar Nemzet információi szerint a képviselő döntését azzal indokolta, hogy az MSZP formális és informális vezetői közül többek tettei is olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek egyértelműen megkérdőjelezik a párt hitelességét, illetve elkötelezettségét a kormányváltásra.

Az MSZP kedden közölte az MTI-vel, hogy Demeter Márta kilép a parlamenti frakciójukból. A közleményben azt írták, sajnálattal értesültek a kilépésről, ugyanakkor emlékeztették a képviselőnőt, hogy parlamenti mandátumát az MSZP szavazóitól kapta, ezért vissza kell adnia képviselői helyét, hogy azt továbbra is egy MSZP-s politikus tölthesse be.

Az 1983-ban született Demeter Márta 2014 óta országgyűlési képviselő, szakterülete a biztonságpolitika, emellett a külügyi bizottság tagja volt eddig. Az MSZP-ben előbb a zuglói pártszervezetben politizált, majd mostanáig a kőbányai MSZP alelnöke volt. 2012 és 2014 az MSZP országos elnökségének volt a tagja, tavaly ismét indult a tisztségért, de nem választották meg a nyári tisztújító kongresszuson.

A házszabály szerint ha valamely képviselő frakciótagsága megszűnik, a képviselő - tekintet nélkül a tagság megszűnésének módjára - függetlenné válik. A függetlenné vált képviselő a képviselőcsoport-tagsága megszűnését követő hat hónap elteltével bármely képviselőcsoporthoz csatlakozhat.

A Demeter Márta kilépésével az MSZP országgyűlési képviselőcsoport létszáma 28-ra csökkent, a függetlenek száma 11-re nőtt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban