Magyarország
Szijjártó: A térségre hatással lévő országok érdekeltek a magyar sikerekben
Betűméret:             

A magyar külpolitikának sikerült elérnie az elmúlt években, hogy a Közép-Európa életére legnagyobb hatással lévő hatalmak érdekeltek legyenek Magyarország sikerében - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Székesfehérváron, egy közéleti fórumon.

Szijjártó Péter azt mondta: az Egyesült Államok, Németország, Oroszország, Kína és Törökország döntései és politikája nagy hatással vannak a térségre, és ma már mindannyian érdekeltek Magyarország sikerében.

A Fehérvári közéleti találkozások elnevezésű fórum vendégeként több mint kétszáz résztvevő előtt az Egyesült Államokról elmondta: az elmúlt két és fél évben mélypontra süllyedtek a politikai kapcsolatok a két ország között, miközben minden eddiginél szorosabb gazdasági kötelék alakult ki az amerikai vállalatok és Magyarország között.

Megjegyezte, Obama utolsó elnöki időszakában durva beavatkozások történtek a magyar belügyekbe, ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy az új elnök, Donald Trump "kihúzta a szótárából a demokráciaexportot", amely Észak-Afrikában és a Közel-Keleten instabilitáshoz, lezáratlan konfliktusokhoz vezetett, és komolyan veszélyeztette Európa biztonságát.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Magyarország az amerikai gazdaság közép-európai bástyája lett; 1650 amerikai érdekeltségű vállalat több mint 100 ezer magyar embernek ad munkát, az amerikai beruházások meghaladták a kilencmilliárd dollárt és tavaly először Magyarország első számú exportpiaca az Egyesült Államok lett az Európai Unión kívüli országok közül.

A tárcavezető elmondta: Oroszországgal mindig a pragmatikus együttműködést szorgalmazták, mert "hazánk nem teheti meg, hogy ne tartson fenn normális kapcsolatot az oroszokkal", elsősorban a földgázfüggőség miatt.

Úgy vélte, az oroszokkal szembeni szankciós politika kudarcba fulladt, gazdaságilag komoly károkat okozott minden európai országnak, továbbá politikailag is rossz döntés volt, mert a minszki megállapodások betartása érdekében semmilyen előrelépést nem kényszerített ki.

Szijjártó Péter eredménynek nevezte, hogy ma már Közép-Európában Magyarországra érkezik a legtöbb kínai beruházás, és Magyarország exportálja a legtöbbet Kínába.

Törökország kapcsán a külügyminiszter elmondta: migrációs ügyben "török kézben van" Európa biztonsága, miközben európai vezetők folyamatosan támadják a jelenlegi török kormányt, ami "felettébb furcsa".

A tárcavezető közölte: Németországgal a migráció ügyében vannak konfliktusok, de a német fél egyre inkább olyan témákról beszél - határvédelem, illegális migránsok elválasztása a menekültektől -, amelyeket a magyar kormány már két éve hangoztat. Megjegyezte, abban mindig egyetértettek, hogy eladósodás árán nem kell gazdasági növekedés, illetve az európai biztonságnak nem az Egyesült Államoktól kell függenie.

Megemlítette, hogy a német gazdasághoz továbbra is erős szálakkal kötődik a magyar, a "modern német gyáripar a magyar gazdaság gerincét adja". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar külügyminiszter elítélte az Izrael elleni rakétatámadásokat. A bajba jutott magyaroknak a helyi konzulátust kell felkeresniük. „Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított rakétatámadást. Ez az akció a közel-keleti konfliktus eszkalációjának veszélyét hozza magával, mely súlyos fenyegetést...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 8:40 ]
Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség - tudatta szombat délután a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n. A közleményben hozzátették: a...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 18:09 ]
A diaszpórában, világszerte működő hétvégi magyar iskolák kiemelt szerepet játszanak a magyar közösségek megmaradásában, a magyar kultúra és nyelv megőrzésében - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Budapesten. A magyar kormány számára azok a magyar gyerekek is...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 13:35 ]
Beolvasás folyamatban