Magyarország
Rétvári: Mind több embernek van munkája, egyre kevesebben élnek szegénységben
Betűméret:             

Évről évre több embernek van munkája és egyre kevesebben élnek szegénységben Magyarországon - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjének kérdésére.

Az Országgyűlés honlapján szerdán megjelent válaszban az olvasható, hogy ma már a magyarok mindössze 14,5 százaléka él a szegénységi küszöb (azaz a mediánjövedelem 60 százalékánál kisebb jövedelem) alatt, szemben az Európai Unió 17,3 százalékos átlagával.

Hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek is köszönhetően folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, míg 2010-ben mintegy 3,7 millió embernek volt munkahelye Magyarországon, addig ez a szám mára mintegy 4,4 millióra nőtt.

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét ezért úgy állapították meg, hogy segítséget nyújtson azokban az időszakokban, amikor sem nyílt munkaerőpiaci, sem közfoglalkoztatási lehetőség nem biztosítható. A közfoglalkoztatási bér összege 2016-ban 79 155 forint volt, amely 2017-ben 81 530 forintra emelkedett. Tehát a közfoglalkoztatás - amellett, hogy hozzájárul a munkavégző képesség fenntartásához -, a segély összegénél jelentősen magasabb mértékű jövedelmet biztosít - fűzte hozzá az államtitkár.

A munkaerőpiacra történő visszatérés támogatása a megváltozott munkaképességű emberek esetében is alapvető célkitűzés. A foglalkozási rehabilitáció területén végrehajtott intézkedések sikeresen szolgálják a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci aktivitásának elősegítését, megnövelték a támogatott foglalkoztatásban résztvevők létszámát.

A tranzitfoglalkoztatás intézményének bevezetése és a munkaerőpiaci szolgáltatások rendszerének kialakítása következtében javultak a nyílt munkaerőpiacra kikerülés feltételei.

Minden évben az akkreditált foglalkoztatásban pályázat útján 34 milliárd forint költségvetési forrásból támogatják a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását.

Megváltozott munkaképességű ember rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatása esetén a munkáltató nem fizet szociális hozzájárulási adót, amely januártól 22 százalékos kedvezményt jelent - írta az államtitkár.

A rehabilitációs ellátásban részesülők munkaerőpiaci részvételének hatékonyabb támogatása érdekében módosult az ellátás mellett végezhető keresőtevékenységre vonatkozó korlát. Ennek értelmében a rehabilitációs ellátás mellett folytatott keresőtevékenységnek sincs munkaidőkorlátja, azonban az ellátást meg kell szüntetni, ha a jogosult jövedelme három egymást követő hónapban meghaladja a minimálbér 150 százalékát - tette hozzá.

Közölte azt is, a közszférában végrehajtott és a jövőre nézve elhatározott jelentős ágazati béremelések inkább a nők bérezési pozícióit érintik kedvezően, mivel a közszférában magasabb a női foglalkoztatás részaránya.

A versenyszférában a szociális partnerek felelőssége a nemek közötti esetleges indokolatlan bérkülönbségek mérséklése, megszüntetése.

Az idősek és fogyatékossággal élők gondozásának felelőssége a családot és az államot egyaránt terhelő feladat. A szociális biztonsághoz való jogot az állam a pénzbeli és természetbeni ellátásokon túl személyes gondoskodást nyújtó intézményhálózat kiépítésével, folyamatos fejlesztésével és működési költségeinek hozzájárulásával segíti. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A holokausztra emlékezve, miközben megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, a jövőért érzett felelősségünket is kinyilvánítjuk - jelentette ki Sulyok Tamás köztársasági elnök az Országházban kedden, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, a magyarországi holokauszt 80. évfordulója alkalmából...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 20:26 ]
Ma sokkal többen vannak az Orbán-rendszer leváltását akarók, mint azok, akik a rendszer maradását szeretnék - mondta a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője országjárásának első állomásán, a három ellenzéki párt keddi, székesfehérvári kampányrendezvényén. Dobrev Klára szerint ma minden adott ahhoz, hogy...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 20:25 ]
Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:57 ]
Beolvasás folyamatban