Magyarország
Az LMP a fővárosnak adná az olimpiára szánt pénz nagy részét
Betűméret:             

Mivel az ország GDP-jének negyven százalékát a budapestiek termelik és a főváros adósságállománya 2020-ra eléri a 160 milliárd forintot, az olimpiarendezésre szánt pénz nagy részét a fővárosra kell fordítani - mondta Csárdi Antal, LMP fővárosi közgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus a Fővárosi Választási Bizottságnak pénteken leadott 266 ezer, az olimpiarendezést ellenző aláírást úgy értékelte: Budapest megmutatta, hogy nem lehet a várost, az országot a fővárosiak feje felett kormányozni. Egyértelművé vált, hogy a budapestiek nem olimpiát, hanem egy működő várost akarnak: megtisztított járdákat, európai színvonalú kórházakat - mondta.

Miközben az ország GDP-jének 40 százalékát Budapest termeli, a főváros gazdálkodási önállósága teljesen megszűnt: minden felújítás, beruházás csak a kormány hivatalos vagy nem hivatalos jóváhagyásával lehetséges - jelentette ki. A főváros költségvetését 30 százalékos deficittel tervezték, emellett adósságállománya 2020-ra az olimpiától teljesen függetlenül eléri a 167 milliárd forintot - mondta, hozzátéve, hogy ezért az olimpiarendezésre szánt háromezer milliárd forint nagy részének a fővárosi költségvetésben van a helye

Arra a kérdésre, hogy az LMP a pályázat visszavonása vagy a népszavazás mellett van-e, Csárdi Antal azt felelte: bár a cél szempontjából - hogy ne pazaroljon el az ország ezer milliárdokat egy egyhónapos sporteseményre - mindegy, szerinte a kormánytól úgy lenne illendő és tisztességes, ha tiszteletben tartaná a választói akaratot. A budapestiek aláírásukkal ugyanis sem igent, sem nemet nem mondtak az olimpiára, azt közölték, népszavazást akarnak az ügyben - mondta.

Hozzátette: ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés kap egy a pályázat visszavonásáról szóló javaslatot.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közgyűlés jövő heti napirendjén szerepel az OLAF-jelentéssel kapcsolatos fővárosi vizsgálóbizottság létrehozása, amelyet támogat. "Minden eszközt meg kell ragadni, hogy tisztázzuk ezt a szégyenteljes korrupciós ügyet" - fűzte hozzá.

Az MSZP-s Botka László baloldali összefogást szorgalmazó szavait Csárdi Antal úgy kommentálta: az LMP egyik kongresszusi határozata arról szól, hogy a párt nem köt választási szövetséget jelenlegi parlamenti pártokkal. Nem lát semmilyen okot arra, hogy ezt felül kellene vizsgálniuk - jelentette ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban