Magyarország
Bakondi: Több államban is változott a tömeges migráció megítélése
Betűméret:             

Nőtt azoknak az államoknak a száma, amelyek megváltoztatták korábbi álláspontjukat a tömeges bevándorlás kérdésében, ezzel együtt még mindig ellenzékben vagyunk a fő vonulattal szemben, a magyar álláspontot több esetben támadják - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, csütörtök reggel.

Bakondi György hozzátette: több ország politikai vezetésének a szintjén is megjelentek azok, akik a külső határok őrizetének a fontosságát, a tömeges, ellenőrizetlen beáramlás megállítását, esetleg a menekültek kérelmeinek az Európai Unió határain kívüli táborokba történő érdemi bírálását, valamint a kibocsátó országoknak a válságövezetekben nyújtandó segítséget szorgalmazzák.

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: valószínűleg egy nagyobb, "talán egy Marshall-terv nagyságú segítségnyújtásra" lenne szükség, hogy fejleszteni lehessen a kibocsátó országok munkahelyteremtő, lakosságmegtartó képességét. Azt mondta, ez a segítség csak a tömegeket érinti, sokkal bonyolultabb kérdés, hogy miként lehet megállítani az embercsempész szervezeteket, valamint meggyőzni azokat, akik szerint az illegális, tömeges migráció "jó dolog".

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a déli határon megépítendő második kerítéssel, valamint az Országgyűlés előtt lévő, a határőrizeti területen lefolytatott eljárások szigorítását célzó törvényjavaslattal megállíthatják azt "az átszivárgásos, kiskapukat kihasználó módszert", amelyet az utóbbi hónapokban alkalmaztak a migránsok.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a jogszabályváltozásról azt mondta, a szerb határon most két tranzitzóna működik, a változtatás után a menekültkérelmet benyújtóknak a tranzitzónában kell megvárniuk kérelmük jogerős elbírálását. Ezzel megszűnik a kiskapu, hogy az ország belsejében eltűnnek és továbbszöknek Nyugat-Európa felé - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy megkezdődött a két tranzitzóna bővítése, így feltehetően elég lesz a kapacitása a megnövekedett feladatok ellátására. Jelezte azt is, hogy a az ország belsejében nyílt táborokban lévő migránsokat is fokozatosan visszaviszik a tranzitzónákba, és ott maradnak kérelmük elbírálásáig. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban