Magyarország
Sebastian Kurz: Orbán vezető szerepet tölt be a külső határok védelmében
Betűméret:             

Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezető szerepet tölt be az uniós külső határok védelmének ügyében - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy szombaton megjelent német lapinterjúban.

Az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa a Süddeutsche Zeitung című liberális lapnak arra a kérdésére, hogy ki kell-e zárni a Fideszt az EPP-ből, rámutatott, hogy az EPP vezetői már eldöntötték, hogy a Fidesz a párt tagja marad.

Hozzátette, hogy "a sokszínűség Európájában élünk, és csak akkor lehetünk erősek, ha ösztönözzük az összetartást".

"Nem akarom, hogy sok kelet-európai másodosztályú európainak érezze magát" - húzta alá az osztrák külügyminiszter.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor "Európa-ellenes irányvonala" nem a szorosabb együttműködés melletti kiállás bizonyítéka, Sebastian Kurz azt mondta, hogy az uniós külső határok védelmében "Orbán és a kelet-európai országok vezető szerepet" játszanak.

Szakítani kell a világot "jókra és gonoszokra" felosztó hozzáállással, és "fel kell hagyni az erkölcsi felsőbbrendűséggel" - mondta az osztrák diplomácia vezetője, kiemelve, hogy "a menekültkérdésben a Németország és sok osztrák és svéd politikus által kijelölt út teljes mértékben rossz volt, és nem felelt meg az európai jognak".

Az elsősorban a migrációs válságról szóló interjúban Sebastian Kurz arról is beszélt, hogy kezdettől fogva ellenezte a "nyitott határok politikáját", és arra törekedett, hogy megszüntesse hazája "totális túlterheltségét", amely nemcsak Ausztriát, hanem Németországot is jellemezte 2015-ben.

"Igyekszem azt tenni, amit helyesnek tartok, és nem engedni a civil szervezetek, bizonyos érdekcsoportok vagy a média nyomásának" - hangsúlyozta Sebastian Kurz.

A többi között kifejtette, hogy 2015-ben a sajtó egy része megpróbált valami mást "eladni", mint a valóság. Úgy állították be a helyzetet, mintha többnyire nők és gyermekek érkeznének, holott túlnyomórészt fiatal férfiak jöttek.

Továbbá megjelentettek kutatásokat, amelyek azt sugallták, hogy a gazdaságnak szüksége van ezekre az emberekre, és azonnal el is kezdhetnek dolgozni - tette hozzá.

Ezt "mindig is abszurdnak találtam'", hiszen "úgy tettek, mintha mindenekelőtt jól képzett emberek jönnének hozzánk, ami természetesen nem igaz" - mondta az osztrák külügyminiszter. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban