Magyarország
A tranzitzónákban vizsgálódik az ET delegációja
Betűméret:             

Claude Janizzi, az Európa Tanács (ET) Lanzarote-bizottságának elnöke és delegációja a röszkei és a tompai tranzitzónában a 14-18 év közötti migránsok helyzetét vizsgálja háromnapos magyarországi látogatásán. Erről az elnök számolt be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen közölte: a delegációt a kormány hívta meg, hogy tagjai személyesen győződjenek meg a gyerekek védelméről a tranzitzónákban.

Claude Janizzi elmondta: azért vannak aggályaik a tranzitzónák miatt, mert azt a tájékoztatást kapták, hogy a kísérő nélkül érkezett 14-18 év közötti kiskorúakat felnőttként kezelik a tranzitzónákban.

A bizottság elismeri az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt években tett, de aggódik, hogy ezek a kiskorúak, akik már egyébként is rendkívül nehéz helyzetben vannak, szexuális kizsákmányolásnak lehetnek kitéve a tranzitzónákban - közölte a delegációvezető. Hozzátette: növelni kellene a gyermekek védelmét, nem csökkenteni.

Claude Janizzi felidézte: kérdéseket intéztek a kormányhoz, hogy milyen intézkedéseket tesznek a gyermekek védelmében, hogyan előzik meg a szexuális kizsákmányolásukat.

A kormány válaszában azt közölte, hogy az eljárás idejére a 14-18 év közöttieknek jogi segítséget biztosítanak, tapasztalt szakemberek segítenek nekik, folyamatosan szociális munkások állnak rendelkezésükre, naponta háromszor kapnak enni, továbbá egészségügyi ellátást, ruhát, oktatást kapnak, és a szabad vallásgyakorlást is biztosítják - sorolta.

Az ET tisztviselője kiemelte: a delegációt a kormány hívta meg, hogy tagjai személyesen győződjenek meg a gyermekek védelméről a tranzitzónákban.

Az öttagú delegáció találkozik Székely László ombudsmannal, az Igazságügyi Minisztérium, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a Menekültügyi Főbiztosság és civil szervezetek képviselőivel - mondta.

Megjegyezte: látogatásukat követően a tapasztalataik alapján jelentést készítenek, amelyet nyilvánosságra hoznak.

Claude Janizzi arról is beszélt, hogy a bizottság az úgynevezett lanzarotei egyezmény betartását felügyeli.

Az egyezmény célja a gyermekek szexuális kizsákmányolásának megelőzése, az áldozatok védelme, a gyermekbarát eljárások támogatása, továbbá a nemzetközi és nemzeti együttműködés ösztönzése ezen a területen - magyarázta. Claude Janizzi hozzátette: az egyezmény 2010 óta érvényes, mind a 47 ET-tagállam aláírta és 42 ratifikálta, de nem csak az ET tagjai csatlakozhatnak hozzá.

Mint mondta, a Lanzarote bizottság kérdőíveket küld az országoknak, és munkája során a civil szervezetek tájékoztatására is támaszkodik.

Claude Janizzi márciusban Orbán Viktor miniszterelnöknek írt levelében arra szólította fel Magyarországot, hogy vizsgálja felül új migrációs törvényét, mert az - a strasbourgi testület szerint - azt a kockázatot hordozza magában, hogy a bevándorló kiskorúakat szexuális kizsákmányolásnak teszik ki.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban