GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 18. [16:20]

Heisler András: Felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidóságért

Heisler András: Felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidóságért
A szabadkai zsinagóga

Felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidó közösségekért, és hiszünk a közös jövőben - mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek 18. nemzetközi konferenciáján, amelyen bemutatkozik a szabadkai zsinagóga is.

Heisler András a Pásti utcai zsinagógában hangsúlyozta: kisebbségben lenni a zsidóságnak természetes állapotot jelent.

"Ha van, aki igazán érti a kisebbségi magyarság tapasztalatait, azok mi, magyar zsidók vagyunk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a határon túli magyar zsidóságot nem felejthetik, nem felejtik el az anyaországban élők.

A Mazsihisz elnöke emlékeztetett arra, hogy ma Kelet-Közép-Európa egyetlen nagy zsidó közössége - a maga százezres létszámával - Magyarországon él. Ez egyszerre jelent lehetőséget és felelősséget is, de a "nagyság gőgje" nem szabad, hogy elérje a magyarországi zsidóságot - fűzte hozzá.

Papp László, Debrecen polgármestere a tanácskozás egyik fontos céljának nevezte, hogy a konferencia résztvevői egymásnak átadják a zsidó hit és hagyományok adta örökséget, megmentve így az utókor számára mindazt, amit egy embertelen korszak képviselői hetven évvel ezelőtt el akartak venni.

Hozzátette: Debrecenből, ahogy a térség számos más városából is, hiányzik a mindennapokban látható, megismerhető zsidó vallás és kultúra, holott ez egy évszázaddal ezelőtt még szerves része volt a debreceni életnek. Ami történt a zsidósággal, az megbocsáthatatlan és egyben intelem is, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg a holokauszt borzalma - mondta. Hozzátette, olyan várost, olyan közösséget kell építeni, amely tiszteli és támogatja a helyi zsidó közösségek fejlődését, vallási, kulturális, oktatási és közösségi életének erősödését, hogy a zsidóság újra erős és meghatározó legyen.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a hazai és a Kárpát-medencében élő zsidóság eddiginél szorosabb, hatékonyabb együttműködésének fontosságáról beszélt, egyúttal szükségesnek nevezte a társegyházakkal való kapcsolatok erősítését is.

A Vallási és társadalmi együttélés a Kárpát-medencében című, vasárnapig tartó konferencián téma többek között a zsidóság fennmaradásának kérdése a diaszpórában, előadást hallhatnak az érdeklődők Zsidóság és a genetika címmel, bemutatkozik a szabadkai zsinagóga, valamint hazatérő látogatók beszélnek a debreceni zsidó negyedben szerzett emlékeikről. (MTI)


2017. szeptember 25. [13:07]

Jogerősen felmentette a kémkedés, illetve bűnpártolás vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú döntésében Szilvásy György volt titkosszolgálati... >>

2017. szeptember 25. [12:17]

Megköszönte Teodor Melescanu román külügyminiszter a magyar kormánynak, hogy megadja a támogatást Románia OECD-tagságához - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és... >>

2017. szeptember 25. [8:38]

Kétszáz határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A rendőrség... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve