Magyarország
Több száz rendezvényen emlékeztek meg '56-ról Magyarország-szerte
Betűméret:             

Országszerte több száz rendezvényt tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján, hétfőn. Kormánytagok és ellenzéki politikusok is megemlékeztek az '56-os forradalom hőseiről, hangsúlyozva az általuk kivívott szabadság fontosságát. Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeumnál rendezett október 23-i díszünnepségen.

A Terror Háza Múzeumnál Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója azt hangsúlyozta: feladataink közül a legfontosabb, hogy gyermekeinknek, unokáinknak "átadjuk a kínnal megszerzett tudást a szabadság természetéről".

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János a forradalom évfordulója alkalmából a makóiaknak küldött üzenetében azt emelte ki: több mint egy emberöltőnyi fejlődést és szabadságot vettek el az országtól 1956 árulói.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Széna téri 1956-os emlékműnél tartott koszorúzás után azt mondta: ahogy 1956-ban, úgy ma is a nemzeti egység, az egységes kiállás a legfontosabb.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője a Rákóczi Szövetség műegyetemi megemlékezésén azt hangsúlyozta: 1956 a legnagyobb dicsőséget szerezte Magyarországnak, s azt a hitet adta, hogy a szovjet megszállás után a demokrácia útjára lépett.

Soltész Miklós. az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Lajosmizsén azt hangsúlyozta: a szabadságot kivívni és azt megőrizni csak mi, magyarok vagyunk képesek.

Potápi Árpád János a nemzetpolitikáért felelős államtitkár Dombóváron arra emlékeztetett: nemcsak a forradalmárokra, hanem az 1956 után meghurcolt emberekre is emlékezünk október 23-án.

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa), a Párbeszéd és a Szolidaritás egy-egy képviselője a fővárosban Nagy Imre mártír miniszterelnök II. kerületi házánál közösen koszorúzott.

A Párbeszéd a Bibó-szobornál koszorúzott volna, a szakadó eső miatt azonban a rendezvényt áthelyezték egy, a Parlamenthez közeli kávézóba. Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje kiemelte, napjaink ellenzéki politikusai számára is fontos tanulság, hogy 1956-ban a "sokszínű" polgárok összefogtak. Ugyanitt Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta: az Együtt abban hisz, hogy 2018 tavaszán "okos együttműködéssel meg lehet roppantani az Orbán-rezsimet, meg lehet akadályozni, hogy újabb Orbán-kormány alakuljon", s minden pillanatban - a Párbeszéddel közös szövetségben - tisztességgel tekintenek az '56-os sokszínűségre.

Vona Gábor Jobbik-elnök pártja megemlékezésén a Corvin közben azt mondta: Magyarországot meg kell védeni a migrációtól, a kormányt le kell váltani, tagjait pedig kíméletlenül el kell számoltatni. A jobbikos politikus azt is megfogalmazta, hogy a továbbiakban nem számít, hogy ki jobb- és baloldali, az embereknek össze kell fogniuk.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök a pártja születésnapját is ünneplő rendezvényén kiemelte: aki elfordul 1956 lényegétől, az történelmileg súlyosan téved, politikailag pedig nem a szabadság, hanem a diktatúra oldalán áll.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje Debrecenben azt hangoztatta: a magyar nemzet szabadságra született. Arról is beszélt: szerinte minden esély megvan arra, hogy 2018-ban új időszámítás kezdődjön Magyarországon.

Miskolcon a Zsolcai kapui óvoda falán lévő, az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztető táblánál - ahogy az elmúlt években - idén is közösen koszorúztak a városi önkormányzat, a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, a Miskolci Egyetem, valamint vitézi rendek képviselői. Csöbör Katalin fideszes országgyűlési képviselő beszédében úgy fogalmazott: az 1956. október 23-a és november 4-e közötti tizenkét nap nemcsak a magyar történelem egyik legfontosabb fejezete, de világtörténelmi esemény is volt.

Salgótarjánban Fekete Zsolt szocialista polgármester azt mondta: a magyar nép számos fejezettel járult hozzá a szabadságért folytatott harcok történetéhez, de közülük talán az egyik legkiemelkedőbb 1956 volt.

A Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában egész nap protokollmentes megemlékezéseket tartottak.

Az október 23-i nemzeti ünnep központi rendezvényei este a Millenárison a Szabadságkoncerttel érnek véget. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán kívánt sok sikert Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. „Budapesten változás kell” – szögezte le a kormányfő. Karácsony Gergely káoszt teremtett a közlekedésben – erről Szentkirályi Alexandra beszélt a közösségi...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:47 ]
Megszólalt Varga Judit, Hajdú Péternek beszélt a házasságáról a Frizbi TV YouTube csatornáján. Azt mondta: Magyar Péter folyamatosan kritizálta őt. Társaságban rendszeresen megalázta, becsmérelte szellemi képességeit, családtagjait pedig debilnek nevezte. Az első gyermekük megszületése után romlott meg a házasságuk,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:32 ]
Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Beolvasás folyamatban