Média
Duna TV: Kész cirkusz
Érdekességek az Alpok-Duna-Adria adásában
Betűméret:             

Csütörtökön jelentkezik az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös televíziós műsora. A nézők a félórában ipartörténeti, művészeti, kulturális természetvédelmi témákból kaphatnak ízelítőt.

A 34. évében járó Alpok-Duna-Adria televíziós együttműködésben a magazint minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A harmincperces adásokat a résztvevők kéthetenként sugározzák. A műsor január 28-án, csütörtökön változatos témákkal ülteti a televízió elé a közép-európai élet iránt érdeklődőket.

A múlt század húszas éveiben „cipőkirálynak” nevezték Tomas Batát, a cseh iparost. Manufaktúrája az idők során a világ legnagyobb cipőipari vállalkozásává nőtte ki magát. A szülővárosában, Zlinben létrehozott iparváros mintájára - közülük egyet a horvátországi Vukovárban is - mindenütt hasonló ipar és lakótelepet építettek.

Néhány hete rendezték meg a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjét, a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amelyre a földgolyó számos pontjáról érkeztek produkciók. A nemzetközi szakma érdeklődésére is számot tartó fesztiválon a tradicionális cirkuszművészeti számok mellett megjelentek az új, kortárs irányzatok is.

Szlovéniában a lakosság egynegyede könyvtári tag. A ljubljanai Városi Könyvtár egységei mellett a távolabb élő olvasókról úgynevezett bibliobuszok gondoskodnak. Az egyik ilyen járathoz, a szlovén TV stábja is csatlakozott.

Ismét felcsillant a remény a folyami gyöngykagylók fennmaradására. Ami az előzményeket illeti, már jó ideje az intenzív mezőgazdaság és a területek egyre sűrűbb betelepítése fenyegeti a gyöngykagylók populációját, az állományuk drámaian csökken. Egy nagyszabású országos projekt azonban úgy tűnik, megoldást kínál a problémára.

A Trevisótól mintegy 40 km-re északra fekvő Coneglianóban működik Olaszország és Európa egyik legrégebbi, a XVIII. században alapított kádár műhelye. Egészen napjainkig a szakemberek meggyőződése az volt, hogy az egyes borfajták minőségét nagyban befolyásolja a tárolásra szolgáló hordók faanyagának származási vidéke. Az udinei egyetem kutatásainak köszönhetően a bor minőségére kiható további részletek is kiderültek.

Szerkesztő: Sári Zsuzsa

Adás: Duna (január 28., csütörtök 7.55)

Ismétlés: Duna World (január 28., csütörtök 16.40)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megjelent a legújabb HÉT NAP 16 oldalas RTV-MELLÉKLETTEL! A HÉT NAP AZ INTERNETEN: www.hetnap.rs E heti, 16. számunk tartalmából kiemeljük: * Csontos vagy telt, mindegy. Szerda Zsófi heti jegyzete * VILÁGKÉP: Újabb háború? Irán drónokat és rakétákat lőtt ki Izraelre * A büntetés a bűn ára....
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:39 ]
Ennem kell A zújvidéki lány esete Pesten: Kész, drágáim „Az életem részét képezi a tánc” – Szabó Beatrix A harag mögött „Vajdaság a dokumentumfilmezés kincsesládája” – Szarapka Szabolcs Japanology – Mindenkinek kell egy kis varázslat Azok a bizonyos elb***tt üresfejűek – A Fucked Empty Brains...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 11:01 ]
A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában. A televízióműsor forradalmi újítással indult újabb évadában Bíró Adának hívják a műsorvezetőt, akinek megjelenését, arcát és...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 10:17 ]
Beolvasás folyamatban