Média
Zenta: Megkezdődött a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának találkozója
Betűméret:             

Ma délelőtt kezdődött meg Zentán a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának idei találkozója, amelyre a Kárpát-medence minden részéről érkeztek résztvevők. A nyitórendezvényen a szakmai szervezetek képviselői mellett jelen volt Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, valamint Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

A rendezvény kezdetén Csikós Pajor Gizella, a rendezvénynek otthont adó Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium igazgatónője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tóth Lívia, a rendezvény házigazdája, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke olvasta fel Kőszeghy Elemér, a KMÚEK kárpátaljai társelnöke levelét, ezt követően pedig Klemm József, a KMÚEK vajdasági társelnöke és Ambrus Attila, a KMÚEK erdélyi társelnöke beszéltek a kezdetekről, valamint az elvégzett munka és a jövőbeli tervek megvalósításának fontosságáról.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a külhoni magyar újságíró-egyesületek közötti együttműködés jelentőségéről beszéltek felszólalásukban, kitérve annak példaértékű voltára, valamint az újságírók tevékenységének közösségmegtartó szerepére is, kiemelve: a sajtó megerősödéséhez minőségre és hitelességre van szükség, aminek megvalósulásában kiemelt szerep jut egyebek mellett az együttgondolkodásnak és az előremutató tapasztalatcserének is, vagyis pontosan azoknak a dolgoknak, amelyek a KMÚEK munkáját az elmúlt tizenegy év során a leginkább meghatározták. A tanácskozás folytatásban a régiók képviselői is ismertették a saját térségükre jellemző helyzetképet, kitérve annak gazdasági, társadalmi és politikai vonatkozásaira is.

A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója 2005-ben jött létre, ami új szakaszt nyitott a határon túli és az anyaországi újságíró szervezetek, illetve médiumok kapcsolattartásában. A kezdeményezők terve ugyanis az volt, hogy az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai, a vajdasági, valamint a horvátországi és a muravidéki magyar sajtómunkások ilyen módon alapozzák meg az együttműködésüket, ami az elmúlt évek során igen eredményesen meg is valósult. A Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója legfőbb célkitűzései között a kisebbségi közösségek anyanyelvi tájékoztatásában tapasztalt azonos vagy hasonló gondok közös orvoslását, egymás megismerését, az európai színvonalú és magyar szellemiségű újságírás eszményének megvalósulását határozták meg. A KMÚEK a kezdetektől hangsúlyozta a határon túli magyar újságíróképzés és -továbbképzés fontosságát, ugyanakkor több tanácskozást tartott a sajtószabadság kérdéséről, valamint egyéb meghatározó jelentőségű témakörökről is. Az idei zentai tanácskozás középpontjában az eddig elért eredmények összegzése és a jövőre vonatkozó tervek kidolgozása áll, ugyanis a konvenció tagszervezetei közül többnek a vezetői részéről is megfogalmazódott az intézményesülés igénye, ami a szervezet vezetői szerint fontos előrelépést jelenthet a még hatékonyabb közös érdekképviselet felé vezető úton.

A találkozó résztvevői ma délután Versecre utaztak, ahol a helyi Petőfi Sándor Kultúregyesületben az esti órákban bemutatják a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete Az érdsomlyói hídfő című kötetét. A tanácskozás holnap Zentán folytatódik, ahol a tervek szerint elfogadják a találkozó zárónyilatkozatát is.

H. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ennem kell A zújvidéki lány esete Pesten: Kész, drágáim „Az életem részét képezi a tánc” – Szabó Beatrix A harag mögött „Vajdaság a dokumentumfilmezés kincsesládája” – Szarapka Szabolcs Japanology – Mindenkinek kell egy kis varázslat Azok a bizonyos elb***tt üresfejűek – A Fucked Empty Brains...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 11:01 ]
A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában. A televízióműsor forradalmi újítással indult újabb évadában Bíró Adának hívják a műsorvezetőt, akinek megjelenését, arcát és...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 10:17 ]
Új vetélkedő érkezik május 6-án az RTL-re, ami a The Floor - Csak egy maradhat címet viseli, és aminek a házigazdája Szujó Zoltán lesz. Új vetélkedő érkezik az RTL-re május 6-án, aminek a címe "The Floor - Csak egy maradhat" lesz. A műsor házigazdájaként Szujó Zoltán jelenik majd meg, aki az RTL-en több...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:26 ]
Beolvasás folyamatban