Média
A sajtó és a politika viszonyáról tanácskoztak Kárpát-medencei magyar újságírók Ungváron
Betűméret:             

A sajtó és a politika egymásra gyakorolt hatásának aspektusait vitatták meg Kárpát-medencei magyar újságírók pénteken Ungváron, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) soros évi közgyűlésén.

Az erdélyi, felvidéki, vajdasági, muravidéki (szlovéniai), magyarországi és a házigazda kárpátaljai szakmai szervezetek képviselői május 11-14. között Kárpátalján tartják éves találkozójukat.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karán tartott 12. KMÚEK-közgyűlésről Dunda György, a vendéglátó Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ) elnökhelyettese az MTI érdeklődésére elmondta: a Kárpátalján másodízben szervezett fórumon hat ország negyven újságírója vett részt, akik a sajtó és a politika egymásra gyakorolt hatását tekintették át, különös tekintettel a kisebbségi magyar újságírásra.

A hozzászólók egyetértettek abban, hogy a politika mindig befolyásolni akarja a médiát, de az újságíróknak ez ellen minden eszközzel küzdeniük kell, tudniuk kell, hol van az a határ, amit nem léphetnek át szakmai függetlenségük megőrzése érdekében - tette hozzá.

A szakember azt is elmondta, hogy a tanácskozáson nagy hangsúlyt kapott a média napjainkban megfigyelhető átalakulása, így a nyomtatott sajtó visszaszorulása, a publicisztika mint műfaj hanyatlása és az internetes közösségi oldalak térnyerése, valamint e jelenségek hatása a kisebbségi magyar közösségek médiafogyasztására.

Szóba került a kisebbségi magyar médiában dolgozó újságírók elvándorlásának kérdése is, amely Dunda György szerint minden határon túli régiót érint, de Kárpátalján az ukrajnai válság miatt különösen élesen vetődik fel. Mint jelezte, az utóbbi egy-két évben az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szerkesztőségéből öt fiatal újságíró távozott külföldre, akiknek a pótlása szinte megoldhatatlan feladat, de hasonló gondokkal küszködik szinte valamennyi magyar médium Kárpátalján.

Dunda György azt is közölte, hogy a 2005-ben Szegeden alakult KMÚEK minden évben más-más régióban tartja a közgyűlését, az idei tanácskozás megszervezését anyagilag a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága támogatta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Warner Bros, Discovery (WBD) bejelentette, hogy május 21-én több európai országban elindítja továbbfejlesztett tartalomsugárzó szolgáltatását, a Maxot. Az új streamingszolgáltató egyesíti a HBO Max kinálatát, és a Discovery ismeretterjesztő műsorait az Eurosport prémiumszolgáltatásával, hogy az egész család...
2024. MÁRCIUS 22.
[ 16:37 ]
A Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV) arra kérte az ügyészséget és a rendőrséget, hogy sürgősen indítsanak eljárást azok ellen a személyek ellen, akik nyíltan gyilkossággal fenyegetik Dinko Gruhonjić egyetemi tanárt, az NDNV programigazgatóját. Ma reggel fenyegető üzenet jelent meg annak az épületnek a...
2024. MÁRCIUS 21.
[ 14:59 ]
Odaítélte idei szakmai elismeréseit a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete, amely ezúttal is több kategóriában díjazza a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó újságírókat, szerkesztőket, illetve szerkesztőségeket. Az Év Pályakezdő Újságírója díjjal idén Szarapka Szabolcsot, a Pannon RTV operatőrét tünteti...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:25 ]
Beolvasás folyamatban