Levelek a Rózsa utcából
A tanácsadók védelmében
Betűméret:             

Az aktuális botrányok kapcsán pszichológus barátnőmmel a politikusok tanácsadóinak felelősségéről beszélgetünk. A tanácsadók azért vannak, hogy korrigálják mindazt, amit a tisztségre jutott hatalmasság esetleg rosszul csinálna, s eközben informálják is őt jelenről, múltról és esélyekről, és várható következményekről. Történik ez akkor, ha van rend és kiszámíthatóság a pártban és a közéletben.

A témát barátnőm kezdi, mert hogy felháborította (már megint), amit Aleksandar Vučić szerb államfő mondott a minap a tanügyi dolgozóknak ígért fizetésemelésekről, amelyek – így az államfő – olyan magasak lesznek, “mint még soha”. Legalább ne vinné túlzásba azt, amit egyébként teljesen irracionálisan megígér! - sóhajt fel.

Mivel az államfő kijelentései és bizonyos lépései kapcsán nekem is folytonosak a fenntartásaim, pszichológusként igyekszünk előítéleinktől mentsen véleményt formálni (nem “hasból”, ahogy zsargonban mondjuk) a közelmúlt számos döbbenetes történéséről, és azt próbáljuk a feltételezéseink alapján kideríteni, hogyan is juthatnak el idáig a dolgok. Nem csak a tanévkezdésben, hanem a közélet számos más területén. Barátnőm maga is tanár volt, pszichológiát adott elő nagybecskereki középiskolákban, a családjában most is többen az oktatásügyben dolgoznak, így jól össze tudja hasonlítani, mire volt elég egy tanár fizetése egykoron és mire elegendő most. De mivel nem újdonság az, hogy a tanév egyben a pedagógusok kilátásba helyezett sztrájkjaival kezdődik Szerbiában, bennünket inkább az foglalkoztat, hogy irracionális kijelentésekben és viselkedésben meddig tudnak elmenni a közélet szereplői és hol vanak a tanácsadóik, hogy a realitás talajára irányítsák őket.

Legalább a nagyotmondást hagynák alább, és nem csak a szavak, a tettek szintjén is fognák vissza a hatalomgyakorlás tudatát átszövő gátlástalanság megnyilvánulásokat! – mondjuk, és szinte maguktól kerülnek asztalra a legújabb újvidéki mendemondák, közöttük az, hogy ebben a városban realizálódott az, ami Szabadkán némi állítólagos nemzetközi intervenció folytán nem sikerült, nevezetesen, hogy egy magasrangú állami tisztségviselő közeli rokona “rábírta” az egyik jól menő kávézó tulajdonosát, hogy adja el neki a lokált. Hogy milyen módszereket alkalmazott a vevő Újvidéken, arról nem készült hangfelvétel, mint a Szabadkát megrengető másik esetben, amikor is a polgármester viselkedett minősíthetetlenül, minősíthetetlen viselkedését pedig azzal igazolta a sajtónak, hogy “kiprovokálták”.

Vannak pozíciók, tisztségek, amelyeket nem tölthetnek be – enyhén szólva – labilis emberek. Az állambiztonság számos munkahely betöltésekor kemény ellenőrzést végez, többek között pszichológusok bevonásával vizsgálják, mennyire agresszív az illető, mivel befolyásolható, hogyan hozható ki a sodrából, mitől vetkőzik ki önmagából és ennek alapján mondanak véleményt arról, hogy a bizalmi állást megkaphatja-e vagy sem. Sok, választások útján megszerezhető tisztség nem ilyen “bizalmi állás”, a választásokon részt vevő párt vagy csoportosulás további érvényesülése szempontjából azonban mégsem mindegy, hogy az illető tisztségviselő milyen kvalitásokkal rendelkezik és hogyan viselkedik, miután megszerezték a választók szavazatait. Aki látta nem régiben a televízióban a Margaret Thatcherről, Nagy Britannia első női miniszerelnökéről készült A Vaslady című filmet, bizonyára emlékszik a jelenetre, amikor a miniszterelnök asszonyt a tanácsadói szép beszédre, fordulatos megfogalmazásokra, a levegővétel szabályaira, hanghordozásra, viselkedésre tanítják és eközben bátran megmondják neki, hogy a kalapja ízléstelen és a gyöngysort sem kellene állandóan viselnie. A hölgy kitartóan tanul és gyakorol, a kalapra vonatkozó kritikát is elfogadja, csupán a gyöngysorhoz ragaszkodik, mert azt a férjétől kapta, amikor az ikreik születtek. A tanácsadók utóbbi esetben hátráltak, és megszületett a kompromisszum a miniszterelnök viselkedését és megjelenését illetően. Ahogy elnézzük, bizony jelenünkben is szükség lenne sok tanácsadói jótanácsra és azok elfogadására irányuló kompromisszumkészségre nem csak az öltözék és viselkedés, hanem a személyiség különböző zavarainak gyógyítása tekintetében, vagy ha úgy tetszik, eltakarásában, társadalmilag elfogadható keretek közé szorításában. A pszichoterápia például ismeri az agresszió különböző megnyilvánulásainak, közöttük a dühkitörésnek a kezelési módszereit, viselkedésterápiával egész jó eredményeket lehet elérni az agresszív, a dühüket visszafogni nem tudó embereknél. Ehhez az kell, hog az illető problémás ember felismerje és elfogadja, hogy problémás, és hogy akarja is a probléma megoldását. Mindaddig azonban, amíg egy pártban és a pártvezetés felső szintjén a probléma nem probléma, csupán kiprovokált viselkedés, addig nincs mit várni. (Csak egy kis kitérőként: a nemi erőszak elkövetőinek többsége gyakran védekezik azzal a bíróságon, hogy az áldozat kiprovokálta őt, mert rövid szoknyát viselt.)

Mindezt átgondolva talán mégsem a tanácsadókat kell hibáztatni. Lehet, hogy ők mondták is, hogy ezt vagy azt nem így kellene, de akkora a hatalmi gőg, hogy meg sem hallgatják őket, nem hogy hallgatnának rájuk.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szomorú - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 15:27 ]
Hit hidakban - illusztráció
2024. MÁRCIUS 19.
[ 16:36 ]
Szomorú a határ… - illusztráció
2024. MÁRCIUS 6.
[ 15:13 ]
Szinte minden darázsfészeknek tűnt, amihez az ember nyúlt azok után, hogy Magyarországon kiderült a pedofil-ügyben elítélt megkegyelmezésének a ténye. Merthogy gyermekbántalmazásért nincs kegyelem, hibás döntése miatt le is mondott Novák Katalin államfő, és vele együtt a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit is, aki...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 16:08 ]
Ez gyorsan ment. A magyar köztársasági elnök asszony lemondatásának ügye február 2-án kezdődött és február 10-én véget is ért: Novák Katalin lemondott tisztségéről, elismerve, hogy hibázott, amikor tavaly áprilisban Ferenc pápa budapesti látogatásának alkalmából több elítélt között megkegyelmezett egy olyan...
2024. FEBRUÁR 10.
[ 22:50 ]
Akinek alacsony a vérnyomása, és netán nincs jobb dolga, nézzen bele néhány nyugati hírportál aktuális kínálatába, miután a keresőbe beírta, hogy „Ilaria Salis”. Ha megnézi a nő ironikus mosolyáról készült felvételeket, nem marad közömbös. Ilaria Salis annak az olasz, negyven felé közeledő nőnek a neve, akit...
2024. FEBRUÁR 2.
[ 18:47 ]
Beolvasás folyamatban