Szerbia
Csökkenti koszovói missziójának létszámát az Európai Unió
Betűméret:             
Megerősítette Hansjörg Haber, az Európai Unió polgári tervezési és
végrehajtási szolgálatának (CPCC) igazgatója pénteken, hogy az EU nyáron csökkenti koszovói igazságügyi és rendőri missziójának (EULEX) létszámát.
Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva a polgári jellegű uniós műveletekért felelős szakember jelezte, hogy a leépítés körülbelül 25 százalékos lesz. A csökkentés után a teljes létszám (helyi alkalmazottakkal együtt) valamivel több mint 2200 fő lesz. Az uniós alkalmazottak száma várhatóan 1250 körül alakul a jelenlegi 1700-ról.
Az EU-illetékes szerint Koszovóban jelentős haladás mutatkozik a misszió feladatai által is érintett egyes területeken, elsősorban a vámügyek területén, és ehhez az EULEX is alkalmazkodni kíván.
Hozzátette, hogy Koszovónak továbbra is szüksége van külső segítségre, főként az igazságügy területén: a szervezett bűnözés elleni fellépésben, a háborús bűnök vizsgálatában, bírósági tanúk megvédelmezésében és a korrupció elleni küzdelemben.
Az EU illetékesei már korábban jelezték, hogy a létszámcsökkentés elsősorban a rendőri és vámtiszti állományt érinti, s az EULEX ezentúl inkább az igazságügyi rendszer működtetésére fog összpontosítani.
A 2008-ban létrehozott EULEX az unió legnagyobb polgári jellegű missziója. Mandátuma idén júniusban lejárt volna, ehelyett kerül sor a létszám csökkentésére. (MTI)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban