EPCOS Kft. állásajánlatai.
GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2013. február 28. [15:50]

Kormánydöntés: magasabb lehet az aflatoxin határértéke

Kormánydöntés: magasabb lehet az aflatoxin határértéke
Mától nem 0,05, hanem 0,5 milligramm az aflatoxin megengedett koncentrációja a tejben - Goran Knežević mezőgazdasági miniszter

A szerbiai kormány úgy döntött, megváltoztatja azt a szabályzatot, amely a tej aflatoxin határértékéről rendelkezett, s az megengedett határérték az eddigi kilogrammonkénti 0,05 mikrogramm helyett 0,5 mikrogramm lesz.
Goran Knežević, a szerb kormány mezőgazdasági minisztere azt mondta, a kormány megkapta az illetékes intézmények, az egészségügyi minisztérium, a VMA és a Batut Intézet szakvéleményeit, amelyek szerint ez a határérték – amely nem mellesleg két évvel ezelőttig is engedélyezett volt – nem jelent veszélyt az egészségre.
Ez a mennyiség nincs kihatással az emberek egészségére, s lehetővé teszi a kivitelt a világ kétharmadának országaiba, mondta Knežević újságíróknak, s egyúttal bejelentette az élelmiszerek biztonságáról és a felügyelői szolgálatokról szóló törvényes rendelkezések módosítását.
A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az aflatoxinról szóló új szabályzat meghozatala két évvel ezelőtt sem volt kötelező Szerbiára nézve, de egyszerűen átírták az EU előírásait, miközben – mint mondja – a 0,5 mikrogrammos aflatoxin koncentráció szerepel az orosz, az amerikai, brazíliai, argentin, indiai, az uniós országok közül pedig a bolgár szabályozásban is.
Knežević elmondta, várják az újabb eredményeket Hollandiából és megismételte, a szerbiai piacon található tej teljesen biztonságos, ami gyanús volt, azt már visszavonták.
Jelenleg, 1.189 takarmányminta vizsgálata után 73 farmon tiltották be a nyerstej forgalmazását, közölte Knežević. A megengedettnél nagyobb koncentrációban aflatoxint tartalmazó tejet megsemmisítik.
A mezőgazdasági minisztérium ma azt közölte, a szerbiai kormány hamarosan intézkedéscsomagot az aflatoxin-ügy miatt károsult gazdák megsegítésére. (B92, Beta)


2016. október 25. [12:05]

Muamer Zukorlić Novi Pazar-i Nemzetközi Egyetemére a 17 tanulmányi program (alap, mester és doktori képzés) egyikére sem iratkozhatnak be a tanulók, kivéve az angol... >>

2016. október 24. [21:07]

A szerbiai biztonsági szervek a külföldi hírszerző szolgálatok fokozott jelenlétét állapították meg nyugat és kelet felől is, s ezek Szerbia érdekei ellen működnek,... >>

2016. október 24. [19:39]

Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter ma kijelentette, hogy a helyi önkormányzatoknak az év végéig minden anyakönyvet digitalizálniuk kell, és a... >>Álláshirdetések gomb
Az 56-os forradalom és szabadságharc logó
Prosperitati Alapítvány
2016 a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve
1 euró 123.20 dinár
1 dollár 113.23 dinár
100 forint 39.89 dinár
100 dinár 250.65 forint
Heti kérdés
Készül az új szerb közlekedésbiztonsági törvény, amely szerint tartósan elvehetik a részeg sofőr járművét. Ön jónak tartja-e az ilyen, szigorúnak tartott büntetést?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Horst Seehofer: A berlini vezetés megváltoztatta menekültpolitikáját
(Világ)

Marad a zsíros kenyér

Halála után a mennyországba kerül egy ember. Első nap ebédre és vacsorára is zsíros kenyeret kap. Úgy gondolja, nem panaszkodik, majd jobb lesz másnap. De mikor egy héten keresztül mindennap zsíros kenyeret kell ennie, nem bírja ki szó nélkül, s elmegy panaszkodni Szent Péternek:
- Te Péter, a mennyországba kerültem, s mindennap zsíros kenyeret kapok ebédre és vacsorára is. Hát milyen mennyország ez?
- Azt te sem gondolod komolyan, hogy majd kettőnkre főzni fogok - válaszolta Szent Péter.

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása