GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing
2013. február 28. [15:50]

Kormánydöntés: magasabb lehet az aflatoxin határértéke

Kormánydöntés: magasabb lehet az aflatoxin határértéke
Mától nem 0,05, hanem 0,5 milligramm az aflatoxin megengedett koncentrációja a tejben - Goran Knežević mezőgazdasági miniszter

A szerbiai kormány úgy döntött, megváltoztatja azt a szabályzatot, amely a tej aflatoxin határértékéről rendelkezett, s az megengedett határérték az eddigi kilogrammonkénti 0,05 mikrogramm helyett 0,5 mikrogramm lesz.
Goran Knežević, a szerb kormány mezőgazdasági minisztere azt mondta, a kormány megkapta az illetékes intézmények, az egészségügyi minisztérium, a VMA és a Batut Intézet szakvéleményeit, amelyek szerint ez a határérték – amely nem mellesleg két évvel ezelőttig is engedélyezett volt – nem jelent veszélyt az egészségre.
Ez a mennyiség nincs kihatással az emberek egészségére, s lehetővé teszi a kivitelt a világ kétharmadának országaiba, mondta Knežević újságíróknak, s egyúttal bejelentette az élelmiszerek biztonságáról és a felügyelői szolgálatokról szóló törvényes rendelkezések módosítását.
A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az aflatoxinról szóló új szabályzat meghozatala két évvel ezelőtt sem volt kötelező Szerbiára nézve, de egyszerűen átírták az EU előírásait, miközben – mint mondja – a 0,5 mikrogrammos aflatoxin koncentráció szerepel az orosz, az amerikai, brazíliai, argentin, indiai, az uniós országok közül pedig a bolgár szabályozásban is.
Knežević elmondta, várják az újabb eredményeket Hollandiából és megismételte, a szerbiai piacon található tej teljesen biztonságos, ami gyanús volt, azt már visszavonták.
Jelenleg, 1.189 takarmányminta vizsgálata után 73 farmon tiltották be a nyerstej forgalmazását, közölte Knežević. A megengedettnél nagyobb koncentrációban aflatoxint tartalmazó tejet megsemmisítik.
A mezőgazdasági minisztérium ma azt közölte, a szerbiai kormány hamarosan intézkedéscsomagot az aflatoxin-ügy miatt károsult gazdák megsegítésére. (B92, Beta)


2015. március 4. [16:33]

A pristinai kormány eltörölte a koszovóiak 2009 előtti adó-, közmű- vagy vámtartozásait azzal a feltétellel, hogy az adósok kifizetik az utóbbi öt évben felhalmozott... >>

2015. március 4. [15:37]

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő megállapodása szerint Szerbiában áprilistól 15 százalékkal többet kell majd fizetni a villanyáramért... >>

2015. március 4. [13:34]

Szerbiában jelenleg 213.983 polgárnak van zárolva a folyószámlája, az új megoldás, azaz a személyes csőd azonban megmentheti őket az adósrabságtól – írja a Novosti... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 120.87 dinár
1 dollár 108.19 dinár
100 forint 39.38 dinár
100 dinár 253.93 forint
Heti kérdés
Ön szerint mennyi idő kell Szerbiának, hogy teljes jogú tagja legyen az EU-nak?
Fél évtizednél kevesebb
Fél évtizednél több
7-9 év
Egy évtizednél is több

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Benjámin Netanjahu: Nem igaz, hogy a háború egyetlen alternatívája a rossz megállapodás
(Világ)
MađarOK!
(Tükör)

A nyuszi és a répa

A nyuszi bemegy az ABC-be és megkérdezi az eladótól:
- Csókolom! Répa van?
- Nincs nyuszika, menj a zöldségesbe!
Másnap ismét visszajön a nyuszi, újból megkérdezi:
- Répa van?
- Jaj nyuszika, mondtam, hogy itt nem árulunk répát, menj a zöldségesbe!
Harmadnap ismét csak megjelenik a nyuszi!
- Csókolom! Lehet répát kapni?
- Nyuszika! Már mondtam, nincs nálunk répa. És ha még egyszer idejössz, és répát akarsz venni, úgy megverlek, hogy az összes fogad kiesik!!
De a nyuszinak ez sem elég, másnap ismét betér a boltba. A boltos nem tud uralkodni magán....
A következő nap ismét jön a nyuszika:
- Cókojom!!! Jeszejt jépa van?

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása