GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing
2013. február 28. [15:50]

Kormánydöntés: magasabb lehet az aflatoxin határértéke

Kormánydöntés: magasabb lehet az aflatoxin határértéke
Mától nem 0,05, hanem 0,5 milligramm az aflatoxin megengedett koncentrációja a tejben - Goran Kneľević mezőgazdasági miniszter

A szerbiai kormány úgy döntött, megváltoztatja azt a szabályzatot, amely a tej aflatoxin határértékéről rendelkezett, s az megengedett határérték az eddigi kilogrammonkénti 0,05 mikrogramm helyett 0,5 mikrogramm lesz.
Goran Kneľević, a szerb kormány mezőgazdasági minisztere azt mondta, a kormány megkapta az illetékes intézmények, az egészségügyi minisztérium, a VMA és a Batut Intézet szakvéleményeit, amelyek szerint ez a határérték – amely nem mellesleg két évvel ezelőttig is engedélyezett volt – nem jelent veszélyt az egészségre.
Ez a mennyiség nincs kihatással az emberek egészségére, s lehetővé teszi a kivitelt a világ kétharmadának országaiba, mondta Kneľević újságíróknak, s egyúttal bejelentette az élelmiszerek biztonságáról és a felügyelői szolgálatokról szóló törvényes rendelkezések módosítását.
A miniszter emlékeztetett arra is, hogy az aflatoxinról szóló új szabályzat meghozatala két évvel ezelőtt sem volt kötelező Szerbiára nézve, de egyszerűen átírták az EU előírásait, miközben – mint mondja – a 0,5 mikrogrammos aflatoxin koncentráció szerepel az orosz, az amerikai, brazíliai, argentin, indiai, az uniós országok közül pedig a bolgár szabályozásban is.
Kneľević elmondta, várják az újabb eredményeket Hollandiából és megismételte, a szerbiai piacon található tej teljesen biztonságos, ami gyanús volt, azt már visszavonták.
Jelenleg, 1.189 takarmányminta vizsgálata után 73 farmon tiltották be a nyerstej forgalmazását, közölte Kneľević. A megengedettnél nagyobb koncentrációban aflatoxint tartalmazó tejet megsemmisítik.
A mezőgazdasági minisztérium ma azt közölte, a szerbiai kormány hamarosan intézkedéscsomagot az aflatoxin-ügy miatt károsult gazdák megsegítésére. (B92, Beta)


2014. november 25. [15:48]

Ljubiąa Diković, a szerbiai hadsereg vezérkari főnöke ma Benkő Tiborral, magyarországi hivatali kollégájával tárgyalt a két ország katonai együttműködéséről.A szerbiai... >>

2014. november 25. [12:31]

Végleg elvehetik majd a lelkiismeretlen sofőrök gépjárművét a törvénysértések bizonyos drasztikus eseteiben, jelentette be a rendőrség.A szerbiai belügyminisztérium... >>

2014. november 25. [12:01]

Az Európai Parlament határozottan elítéli Vojislav ©eąelj gyűlöletbeszédét, és felszólítja a szerbiai hatalmat, hogy határolódjon el a hágai vádlott kijelentéseitől... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 120.47 dinár
1 dollár 96.96 dinár
100 forint 39.37 dinár
100 dinár 253.99 forint
Heti kérdés
Mennyire tartja eredményesnek a korrupció elleni harcot Szerbiában? (Az 5-ös a nagyon sikerest jelöli.)
5
4
3
2
1

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Nagyi

A repülőgépen egymás mellé kerül egy öreg néni és egy fiatal férfi. A néni társalgást kezdeményez, majd egy órán át mutogatja az unokái fényképét. Hirtelen észbekap és így szól a férfihez:
- Jaj, most veszem észre, hogy eddig csak én beszéltem! Most mondjon már maga is valamit! Mi a véleménye az unokáimról?

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása