Szerbia
Milan Ivanović: Ha megvalósul a megállapodás, a szerbek eltűnnek Koszovóból
Betűméret:             

Milan Ivanović, az észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke vasárnap kijelentette, a szerbeknek nincs esélyük a túlélésre Koszovóban, ha megvalósul az április 19-én Brüsszelben elfogadott megállapodás.

Ivanović Kosovska Mitrovicában sajtótájékoztatón elmondta, a megállapodás kevesebbet nyújt, mint az Ahtisaari-terv, és egyetlen pontja sem garantálja a szerbek biztonságát.

„Alkalmazásával kikerülünk a Szerb Köztársaság alkotmányos és jogi rendszeréből, és egy olyan állapot vár ránk, mely megsemmisítésünket, asszimilációnkat, kivándorlásunkat jelenti vagy etnikai tisztogatást a régióban” – mondta.

Elmondása szerint a szerb önkormányzatok közösségének egyetlen területen sem lesz hatásköre, minden Pristina ellenőrzése alatt áll majd.

„A rendőrfőnököt a koszovói belügyminisztérium választja, a bírókat a pristinai fellebbviteli bíróság nevezi ki és a koszovói törvények alapján dolgozik, a kifizetések Szerbiával megszűnnek, és Pristina szigorúan ellenőrizni fogja a pénzforgalmat” – mondta Ivanović, hozzátéve, az egészségügy, az oktatás és a várostervezés kevesebb hatáskört kapott, mint amennyit az elutasított Ahtisaari-terv kínált. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Christopher Cavoli, a NATO európai haderőinek legfelsőbb parancsnoka és az amerikai hadsereg európai parancsnokságának vezetője elmondta: a NATO úgy döntött, hogy megerősíti a tartalékos erőket Koszovóban (KFOR) és Bosznia-Hercegovinában (EUFOR Altea misszió). „Miután teljeskörű vizsgálatot folytattunk a KFOR-ban, arra...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban