Szerbia
Naponta 53 millió dinár ment el Koszovóba
Betűméret:             

Szavazattöbbséggel elfogadta a szerbiai költségvetési pénzek Koszovóban történő elköltését vizsgáló parlamenti bizottság azt a jelentést, amelyben megállapítják, hogy visszaélések történtek Koszovóban 2000 és 2012 között, és nem rendeltetésszerűen költöttek el egyes költségvetési pénzeszközöket.

A szerbiai költségvetésből ebben az időszakban közel 3 milliárd eurót különítettek el Koszovó részére, tehát a szóban forgó 12 év alatt naponta egészen pontosan 53.102.503 dinárral pénzelte Szerbia Koszovót.

A jelentésre nyolc bizottsági tag szavazott igennel, Marko Jakšić, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) képviselője ellenezte, a Demokrata Párt (DS) meg az Együtt Szerbiáért három képviselője Zoran Ostojić független képviselővel együtt pedig tartózkodott.

Megállapítást nyert, hogy a koszovói-moravai régióban 2002-ben történt földrengés okozta károk szanálására szánt pénzeket nem célszerűen költötték el, ugyanígy a lakások felvásárlására és a káderek elszállásolására meg a lakhelyüket elhagyni kényszerülteknek a koszovói-mitrovicai körzetben való lakhatása biztosítására szánt pénzeket sem. Továbbá az infrastruktúra kiépítésére, valamint a kitelepültek visszatérését és fennmaradását támogató objektumot létrehozására, meg az egészségvédelemre, az oktatásra, a helyi önkormányzatok és közvállalatok szükségleteinek pénzelésére szánt összeget sem az előírások szerint használták fel.

A jelentésben nem tüntetik fel a nem célszerűen felhasznált pénzek teljes összegét, csak tételekre bontva mutatták ki. A nem célszerűen felhaszált legnagyobb összeget, az összérték 25,6 százalékát a szerbiai oktatási minisztériumon keresztül költötték el, majd az egészségügyi minisztériumon keresztül 21,1 százalékot, a köztartozás törlesztésére pedig 17,59 százalékot. A koordinációs központon és a Koszovóval megbízott minisztériumon keresztül ebben az időszakban az erre szánt pénzek 18,42 százalékát költötték el nem az előirányzottaknak megfelelően.

A parlamenti bizottság 7500 eurót költött el a jelentés kidolgozására, amelyet majd a szerbiai parlament új összetételének kellene elfogadnia.

Azzal a kifogással kapcsolatban, miszerint hét hónapot késtek a jelentés közzétételével, Momir Stojanović, a bizottság elnöke azt mondta, időközben helyhatósági választásokat tartottak Koszovóban, Szerbiában pedig előrehozott parlamenti választásokat írtak ki, és senki sem akarta, hogy a jelentést elpolitizálják, ezért lett most bemutatva.

Stojanović rámutatott arra, hogy a jelentés nem vádol senkit, csak rámutat a költségvetési pénzek nem célszerűen történő felhasználására. „A jelentés nem a Koszovóban élő népünk ellen irányul, hanem azok ellen, akik arcátlanul meggazdagodtak, továbbá azok a 'hazafiak' ellen, akik az állami pénzek ellopásával ragadták magukhoz a hatalmat” – magyarázta, s hozzátette, a jelentés többek között a hiányosságok felszámolására vonatkozó ajánlásokat is tartalmazza.

A jelentés javasolja továbbá azt is, hogy a szerbiai parlament követelje a kormánytól, hogy az illetékes szervek vizsgálják meg a 2002-es földrengés okozta károk szanálására szánt pénzek elköltését.

Ugyanakkor számos egészségügyi visszaélésre is rámutattak. Stojanović példaként a Donja Gušterica-i (Gusterica e Ultë) egészségházat említette, amelyet az „igazgató teljesen privatizált”, mert „a törvényeket megsértve felvette unokaöccsét, unokahúgát, menyét és 'te nekem, én neked' elv alapján a Kosovo Polje-i (Fushë Kosova) egészségház igazgatójának lányát is”.

Fizetések a szerbiai és a koszovói költségvetésből is

A parlamenti bizottság ülésén a közszférában dolgozók béreivel kapcsolatban is vita folyt, mert a jelentésben megállapították, hogy Koszovó teljes területén az óvodákban, az általános és középiskolákban a dolgozók a szerbiai költségvetésből származó fizetésükön túl havi járandóságot kaptak a koszovói intézményektől is 200-280 euró értékben, írja a Tanjug.

Zoran Ostojić független képviselő szerint a jelentésben még a történet töredékével sem foglalkoztak, Ivan Jovanović DS-es képviselő pedig úgy értékelt, hogy mindenkit meg kellett volna kérdezni, aki információval tudott volna szolgálni, éppen ezért a jelentés nem teljes.

Marko Jakšić, a DSS képviselője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a bizottság nem foglalkozott a trepčai kombináttal, amely 2012-ben 6,25 millió eurót fizetett be a koszovói költségvetésbe jövedelem címén.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Christopher Cavoli, a NATO európai haderőinek legfelsőbb parancsnoka és az amerikai hadsereg európai parancsnokságának vezetője elmondta: a NATO úgy döntött, hogy megerősíti a tartalékos erőket Koszovóban (KFOR) és Bosznia-Hercegovinában (EUFOR Altea misszió). „Miután teljeskörű vizsgálatot folytattunk a KFOR-ban, arra...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 9:48 ]
Beolvasás folyamatban