Szerbia
Nyugat-Szerbia víz alatt
Betűméret:             

Továbbra is tart a vízzel folytatott küzdelem Kuršumlijánál, Lučaninál, Ariljenél, Požegánál, valamint Kraljevo és Kruševac környékén.

A kruševáci iskola ötven diákja egy hegyi házban ragadt a Jastrebacon földcsuszamlás miatt, azonban már kimentették, s biztonságos helyre szállították őket. A legutóbbi hírek szerint pedig már Kruševácon vannak.

Jelenleg Kuršumlijában a legkomolyabb a helyzet, ahol már a katonaságot is bevetették, írja a szerb média.

Az Ibar folyó vízállása nő, a kraljevói Ušćeben a vízvezetéket elzárták, valamint egy forrást Vrnjačka banjában is. Kuršumlijában ivóvíz nincs, mert a várost ellátó kutakat is elárasztotta a víz. A Toplica folyó Prokupljet is elöntötte, s a fél város szintén ivóvíz nélkül maradt.

A kraljevói községben se jobb a helyzet, egy családot kiköltöztettek, egyes helyeken pedig szintén elzárták az ivóvizet.

A Bujanovac-Jošanička Banja-Kopaonik utat lezárták a forgalom előtt a Jošanica áradása miatt.

Rendkívüli árvízvédelmet hirdettek a toplicai körzetben, valamint rendkívüli helyzetet Kuršumlija, Lučani és Požega községek területén, jelenti az RTS.

Mintegy kétezer szerbiai háztartásban nincs áram az áradások miatt, de az EPS-ben azt állítják, a nap végére mindenhol helyreáll az áramellátás.

A Vöröskeresztnél elmondták, a veszélyeztetett háztartásokba élelmiszert, higiénia eszközöket, gumicsizmákat küldenek.

Nebojša Rodić és Dragan Glamočić, védelmi és mezőgazdasági miniszterek meglátogatták az elárasztott Lučani község területét, biztosítottak az itt élőket az állam támogatásáról, s megjegyezték, az eszközöket rendeltetésszerűen kell felhasználni, hogy ne alakulhasson ki ismét ilyen helyzet. Rodić az illetékesek viselkedését gőgösnek és felelőtlennek ítélte, amely túlment minden határon, s hangsúlyozta, a jövőben másként kell lennie. Lučani község területét már 2008-ban és 2011-ben is elérte a természeti katasztrófa jelentős károkat okozva, de a problémát a mai napig sem oldották meg.

Predrag Marić, a szerbiai belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője elmondta, Kuršumlija községben a legkomolyabb a helyzet, bevetették a niši rendkívüli helyzetekkel foglalkozó szektor erőit, valamint a Szerbiai Katonaságot is. Több családot ki kellett telepíteni, azonban a lakosság tömeges kitelepítésére eddig sehol sem volt szükség. Leszögezte, az emberek élete nincs veszélyben, s mindent megtesznek, hogy megvédjék a polgárok vagyonát.

Marić elmondta, Zaječar területén a következő órákban nagyobb problémákra lehet számítani.

Szavai szerint Lučaniban a helyzet valamivel jobb, mint Kuršumlijában, de még mindig fennáll a veszélye a nagyobb áradásoknak, mert a következő napokra esőzéseket jósoltak azon a területen.

Az Ibar és a Nyugat-Morava már elérték a kritikus szintet. A kraljevói Grdicánál a Nyugat-Morava a hidat is elárasztotta, az ibari autóúton pedig az esőzések miatt gyakoriak a földcsuszamlások.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézetben elmondták, a Száva vízszintje növekszik, s ez várható a következő négy napban is, a Nagy-Moravával és mellékfolyóival is nagyjából ez a helyzet.

Az orosz-szerb humanitárius központ további segítséget küldött Prokupljebe és Lučaniba. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tartja meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulója alkalmából, jelentette be Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ képviselőjének helyettese. „Ismételten kértük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartsa meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójáról....
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:18 ]
Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Beolvasás folyamatban