Szerbia
Harmadával kevesebb gyermek születik, mint ami a fennmaradáshoz kellene
Betűméret:             

Szerbiában a születési arány 35 százalékkal alacsonyabb annál, mint amennyi a népesség reprodukciójához szükséges, a natalitást ösztönző állami stratégiát pedig nem tudták teljes mértékben alkalmazni, mert rögtön 2008-as meghozatala után beköszöntött a világválság, tájékoztatott ma a munkaügyi, foglalkoztatási és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium.

Aleksandar Čotrić Aleksandar Vulin miniszterhez intézett nyilvános kérdést a népesedési stratégia eredményeire vonatkozóan, amire a minisztériumból azt válaszolták, hogy a születés ilyen szintje azt jelenti, hogy a nők következő generációja a mostani szám egyharmada lehet.

„A teljes termékenységi ráta 2011-ben mért 1,4 százalékos értékével Szerbiában a születési arány az európai átlag alatt marad, amely szerint egy nőre 1,6 gyerek jut” – áll a Vulin által aláírt válaszban.

A születést ösztönző stratégiát Szerbiában nem lehetett teljes mértékben alkalmazni, mert a vilgáválság rögtön a stratégia 2008-as meghozatala után beköszöntött, ami az állam pénzügyi lehetőségeinek csökkenéséhez vezetett, tájékoztattak a minisztériumból.

Hozzáteszik, Szerbia emigrációs ország is, s a migrációs szaldót (egyenleg) 2008-tól 2010-ig körülbelül 15 ezerre becsülték évente.

A minisztérium válaszában azt is megemlítette, hogy az alacsony natalitás több okból kifolyólag több évtizedes probléma, s aláhúzták, hogy „Szerbia normatív jogrendszerében a népesedési politika intézkedéseit elsősorban a munkatörvénnyel, a gyermekes családok pénzügyi támogatásáról szóló törvénnyel és a egészségügyi biztosításról szóló törvénnyel szabályozzák”, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Albin Kurti, a pristinai miniszterelnök ismét elutasította a szerb községek közösségének (ZSO) megalakítását, miután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta a javaslatot Koszovó csatlakozásáról az Európa tanácshoz. Kurti Strasbourgban, ahol tegnap este ülésezett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, azt...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:03 ]
Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter kijelentette, hogy a Montenegróval közös TAG-készülékek április 15-én nem működtek teljesen, ahogy azt a Szerbia Útjai bejelentette. Mint hozzátette, ha ez május végéig nem változik, akkor a Szerbia Útjaiban felelni fog az a személy, aki miatt megszegték...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 13:15 ]
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) tegnap este 29 képviselő szavazott nemmel Koszovó Európa tanácsi tagságának javaslatára, ebből nyolc képviselő spanyolországi volt. Négy magyarországi és két ciprusi képviselő is ellene voksolt, az öt görög képviselő közül pedig csak egy szavazott nemmel, valamint...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban