Szerbia
Heinz Wilhelm: Reméljük, hogy nem kell vízumot bevezetnünk Szerbiával szemben
Betűméret:             

Drasztikus mértékben nőtt a Németországban a politikai menedékjogot kérő szerbiai állampolgárok száma: az idei év elejétől októberig 14 ezer menedékkérőt regisztráltak, írja a Večernje novosti napilap.

A szíriai állampolgárok állnak első helyen a menedékkérelmek számát tekintve, a szerbiaiak pedig rögtön a második helyen szerepelnek.

A helyzeten a német kormány új intézkedéseinek kellene változtatnia. November 6-án Németország hivatalosan is biztonságos országgá minősítette Szerbiát, ami azt jelenti, hogy a szerbiaiak menedékkérelmének nagyobb részét elutasítják majd, méghozzá gyorsított eljárásban.

Heinz Wilhelm, Németország belgrádi nagykövete a Večernje novostinak elmondta, Szerbia Boszniával és Macedóniával együtt felkerült azoknak az országoknak a listájára, amelyekről feltételezik, hogy nem folyik politikai üldöztetés a területükön.

„Elfogadtak egy olyan jogi aktust, amely a menedékügyre vonatkozik, és amely szinte teljesen lehetetlenné teszi a szerbiai állampolgárok számára, hogy menedéket kapjanak Németországban rossz gazdasági helyzetük miatt, akik munkát keresve érkeznek és politikai menekültekként legalizálják tartózkodásukat. Amennyiben egy szerb menekült ezután politikai menedéket kér Németországban, bizonyítania kell majd, hogy az ő konkrét esetében üldözés történt.”

A nagykövet hangsúlyozta, felgyorsították a menedékjog kérelmezésére vonatkozó döntéshozatalt, és a kérelmezőnek a német szervek negatív döntése esetén hét napja van arra, hogy elhagyja az ország területét.

A német diplomata elmondása szerint Szerbia egy sor intézkedést tett meg annak érdekében, hogy csökkentse a Szerbiából Németországba érkező menedékkérők számára, így például bűncselekménynek számít a bevándorlók jogosulatlan szállítása és segítése is.

„A szerbiai polgároknak 2009 óta nincs szüksége vízumra az EU országaiba való belépéshez, s nagy visszaesést jelentene a vízumliberalizáció megszüntetése, különösen, hogy Szerbia megkezdte uniós csatlakozási tárgyalásait. De mivel tavaly és idén is nőtt a szerbiai menedékkérők száma, nem zárható ki annak a lehetősége, hogy valaki kérelmezni fogja a Németországba érkező személyek számának korlátozását vízumkényszer újbóli bevezetésével. Reméljük, hogy csökkenni fog a menedékkérők számra és nem kérdőjeleződik meg a vízummentesség” – fogalmazott Heinz Wilhelm német nagykövet.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban