Szerbia
Petrović: A Srbijagas adósságának megfizettetése a költségvetés fenntarthatóságának bizonyítéka
Betűméret:             

Amennyiben a Srbijagas gázelosztó januárban és februárban kézbesíti a gázt a vegyipari komplexumoknak, de nem fizetteti meg az árát, akkor ez biztos jele lesz annak, hogy a jövő évi költségvetés összeomlik – jelentette ki Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke.

Az RTS Oko című műsorának vendégeként kifejtette: mivel a kormány bejelentette, hogy január 1-jétől nem ad majd garanciákat a Srbijagasnak, ez azt jelenti, hogy ennek a vállalatnak ezután meg kell fizettetnie a kézbesített gáz árát az Azotara, a Petrohemija, az MSK és a Sartid vállalatok esetében. Szavai szerint a költségvetés fenntarthatóságának egy másik tesztje az lesz, hogy januárban megoldást találnak-e a smederevói vasművek számára.

Dušan Vujović szerbiai pénzügyminiszter erre azt válaszolta, hogy a januárban és februárban kiszállított gáz nem okoz problémát, szerinte ugyanis „január meg február könnyű lesz” e tekintetben. Emlékeztetett, a szerbiai parlament tegnap fogadta el a Srbijagas pénzeléséről szóló törvényt, amivel megoldják a régi tartozások kérdését, egészséges alapokat teremtenek. „Tehát az állami forrásokból feltöltötték az udvarnoki tározót és szilárd pozícióba kerültek” – szögezte le Vujović.

A miniszter szerint az állam megoldást keres az a négy legnagyobb vállalat részére, amelyek nem törlesztették adósságaikat a Srbijagassal szemben, ennek eredménye pedig január 6-án vagy 7-én lesz ismeretes a vasművek esetében, illetve egy-másfél hónapon belül a vegyipari komplexumok esetében.

Petrović a jövő évi tartós megtakarításokat biztosító strukturális intézkedésekről szólva kifejtette: a közbérek és a nyugdíjak összegének csökkentése mellett a közszféra dolgozóinak elbocsátásával és az állami vállalatok reformjával is számol a 2015. évi költségvetés. Értékelése szerint ezek az intézkedések évi 600-650 millió eurós megtakarításokat eredményeznek, azonban aggodalomra ad okot, hogy nincs terv arról, hogy hol van többlet, illetve hol van hiány a közszférában. „Szerintem a kormány túl nagy reményeket fűz ahhoz, hogy az emberek maguktól elmennek” – jegyezte meg a Fiskális Tanács első embere.

Emlékeztetett, az elkövetkező három évben öt százalékos megtakarításra van szükség a közszférában, tehát mintegy 27 ezer munkavállalótól kell megválni, s a durva becslések szerint jövőre 10 ezer embernek kellene munka nélkül maradnia a közszférában. „Nincs a 2015. évre vonatkozóan olyan terv, hogy ez hogyan valósul meg. A Fiskális Tanács kérdése az, hol ez a terv és mikor készül el” – mondta.

A pénzügyminiszter minderre azt válaszolta, hogy kezdetben arra számítanak, hogy a változások legnagyobb mértéke a természetes kiáramlás, azaz a nyugdíjba vonulás révén és az embereknek a magánszektorba való átszerződésével valósul meg.

„Arra számítunk, hogy egyesek a fizetések arányának kisebb módosítása után átmennek a magánszektorba” – jelentette ki Vujović, aki szerint a túl magas bérek és az államigazgatási munkahelyek által garantált biztonság miatt van munkaerő-felesleg a közszférában. Ugyanakkor – mint megjegyezte – a szokásosnál nagyobb mértékű természetes kiáramlásra lehet számítani a nyugdíjbiztosítási törvény módosítása miatt.

„Nem kétséges, hogy a jövő évben minimális erőfeszítéssel több mint elegendő hatást érünk el” – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy milyen életszínvonalban reménykedhetnek a polgárok 2015-ben, Vujović azt válaszolta, hogy „az ember jobban él egy darab kenyérrel is, ha perspektívát lát”.

„Mi ’ugrottunk’, és reméljük, hogy ez a program ejtőernyő, nem pedig egy hátizsák, és reméljük, hogy mindenkinek sikerül” – szögezte le a szerbiai pénzügyminiszter.

A Fiskális Tanács elnöke szerint a polgárok nem fognak jobban élni 2015-ben, mert megérzik majd a megszorítások első hatását, de ez az áldozat szükséges, hogy a dolgok talpra álljanak és megelőzzük az összeomlást. Szavai szerint a szerbiai polgárok jövőre vagy ugyanígy vagy valamivel rosszabbul élnek majd, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmadik napja keresik a kétéves Danka Ilićet, miután a terepi kutatást tegnap felfüggesztették. A Bor melletti Banjsko Polje település átkutatása után a rendőrség bejelentette, hogy felfüggeszti a keresést, mert minden jel arra utal, hogy a lány nincs ezen a 10 négyzetkilométeres területen. A rendőrség közölte, hogy...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:19 ]
Ellentétben a Szerbiába érkező orosz fehér emigrációval, amely száz évvel ezelőtt történt és mély hatást gyakoroltaz országban, elsősorban az építészetben, a mai bevándorlók informatikával és kereskedelemmel foglalkozó emberek, közölte ma a NIN magazin. Egyes adatok szerint 2022 februárja óta több mint 220 ezer...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:52 ]
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tartja meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulója alkalmából, jelentette be Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ képviselőjének helyettese. „Ismételten kértük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartsa meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójáról....
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban