Szerbia
Vádat emeltek a štrpci vérengzés ügyében
Betűméret:             

A háborús bűnökkel foglalkozó ügyészség mai közlése szerint vádat emeltek a Szerb Köztársaság fegyveres erőinek öt egykori tagja ellen, mert a gyanú szerint 22 évvel ezelőtt Štrpci községben elrabolták és meggyilkolták a Belgrád és Bar között közlekedő vonat 20 utasát.

A vádiratban Gojko Lukić, Ljubiša Vasiljević, Duško Vasiljević, Jovan Lipovac és Dragan Đekić neve szerepel, ugyanis esetükben alapos a gyanú, hogy társelkövetőkként civil lakosság elleni háborús bűncselekményeket követtek el Štrpci, Prelovo és a boszniai Mušići településeken 1993. február 27-én.

„A nem szerb nemzetiségű 20 utas meggyilkolása után 22 évvel emelet vád az első lépés az üggyel kapcsolatos igazság megállapítása felé, valamint afelé, hogy igazságot szolgáltassanak az áldozatoknak és családjaiknak” – áll a közleményben.

A boszniai ügyészség további 10 gyanúsított ellen folytat vizsgálatot ebben az ügyben.

Mind a 15 gyanúsítottat tavaly december 5-én tartóztatták le a rendőrségi erők, a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség és a boszniai ügyészség közös akciójában – áll a közleményben.

A Belgrád és Bar között közlekedő 671-es számú vonatot 1993. február 27-én egy paramilitáris alakulat tartóztatta fel, amelyet Milan Lukić irányított. A vonatból fegyveres erőszakot alkalmazva leszállítottak 20 utast, akik közül 18 bosnyák nemzetiségű volt, egy horvát nemzetiségű, egy pedig afroázsiai származású. A 20 személyt elvezényelték egy közeli faluba, Višegrad községben, majd ott meggyilkolták őket. (Beta)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban