Szerbia
Srđan Verbić: Szégyenletes a szakszervezetek döntése
Betűméret:             

Srđan Verbić szerbiai oktatási miniszter szégyenletesnek nevezete a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója (USPRS) tagjainak döntését, miszerint nem fogják megtartani a kisérettségire felkészítő órákat – írja a Tanjug.

Az USPRS közlése szerint azért döntöttek így, hogy ezzel is radikalizálják a hónapok óta tartó sztrájkot.

„Azonban a lehető legjobb módon be kell fejeznünk az idei iskolaévet, s lehetővé kell tennünk a továbbtanulást” – szögezte le a tárcavezető újságíróknak nyilatkozva a munkáltatók uniójával folytatott tárgyalásán, amelyen a középiskolába való iratkozás tervéről esett szó.

A szakszervezeti unió tegnap felszólította az oktatási tárcavezetőt, hogy fontolja meg az iskolákban uralkodó jelenlegi helyzetet, s kezdjen konstruktív tárgyalásokba. Ugyanakkor bejelentették, panaszt tesznek azon iskolaigazgatók ellen, akik – mint fogalmaztak – „eleget tettek az oktatásügyi minisztérium törvényellenes rendeletének, és csökkentették a sztrájkoló tanárok fizetését”

Mint ismeretes, az USPRS egyike annak a két tanügyi szakszervezetnek, amely már több mint négy hónapja sztrájkot folytat, s most azt üzenik: a tagságukhoz tartozó tanárok nem fogják megtartani a pótórákat, illetve a különböző versenyekre meg a kisérettségire felkészítő órákat sem.

„A tanárok nem kötelesek részt venni az iskolák szakmai testületeinek munkájában, továbbá nem kötelesek emelt szintű órákat, pótórákat, felkészítő órákat tartani, közösségi és szabadidős aktivitásokat szervezni, versenyre való felkészítéseket tartani” – sorolja a szakszervezeti unió, amely szerint egyebek mellett a kirándulásokon, a szakmai továbbképzéseken, a mentori munkában, a szülőkkel való munkában, a társadalmilag hasznos aktivitásokban, a sporttevékenységekben, a szabadidős és művelődési programok megszervezésében sem kötelesek szerepet vállalni a tanügyi dolgozók. Az USPRS tehát a tanórák megtartásán felüli szinte minden aktivitás megtagadására szólította fel a tagságát.

A jelenlegi szerbiai tanügyi sztrájk november 17-én kezdődött, s az USPRS-en kívül még a Szerbiai Tanügyben Dolgozók Szakszervezete (SRPS) sem tudott megállapodni a minisztériummal.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Albin Kurti, a pristinai miniszterelnök ismét elutasította a szerb községek közösségének (ZSO) megalakítását, miután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta a javaslatot Koszovó csatlakozásáról az Európa tanácshoz. Kurti Strasbourgban, ahol tegnap este ülésezett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, azt...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:03 ]
Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter kijelentette, hogy a Montenegróval közös TAG-készülékek április 15-én nem működtek teljesen, ahogy azt a Szerbia Útjai bejelentette. Mint hozzátette, ha ez május végéig nem változik, akkor a Szerbia Útjaiban felelni fog az a személy, aki miatt megszegték...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 13:15 ]
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) tegnap este 29 képviselő szavazott nemmel Koszovó Európa tanácsi tagságának javaslatára, ebből nyolc képviselő spanyolországi volt. Négy magyarországi és két ciprusi képviselő is ellene voksolt, az öt görög képviselő közül pedig csak egy szavazott nemmel, valamint...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban