Szerbia
Megbocsátásra szólított fel a szerb miniszterelnök a Vihar hadművelet évfordulóján
Betűméret:             

Megbocsátásra szólított fel Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök kedden a szerémségi Racsán a horvátok által indított Vihar hadművelet 20. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

Megfogalmazása szerint az akkor elkövetett bűnöket meg kell bocsátani, de nem szabad elfelejteni.

Szerinte az újabb kori szerb történelemben nehéz lenne szomorúbb napot találni annál, mint amikor húsz évvel ezelőtt több mint 200 ezer embert üldöztek el otthonaikból a Vihar hadművelet idején.

"A Vihar szörnyű bűncselekmény volt, és ezt Szerbia nem titkolja tovább" - fogalmazott a szerb kormányfő, majd hozzátette, nem érti, Szerbia miért hallgatott erről évekig.

Szerbiában most először nyilvánították emléknappá augusztus 4-ét - a Vihar hadművelet megkezdésének napját - és gyásznappá augusztus 5-ét az áldozatok emlékére.

"Mi beismertük azokat a bűnöket, amelyeket egyes szerbek követtek el, mi nem ünnepeljük azokat, a Vihar miatt pedig valaki másnak kell szégyenkeznie" - fogalmazott Aleksandar Vučić utalva arra, hogy Horvátország kétnapos ünnepléssel emlékezik a húsz évvel ezelőtt történtekre, hiszen Zágráb a horvát (honvédő) háború legnagyobb sikerének tartja a Vihar hadműveletet.

A délszláv háború idején végrehajtott, húsz évvel ezelőtti katonai akció során a horvát hadsereg négy nap alatt (augusztus 4. és 7. között) ellenőrzése alá vonta a négy évvel korábban elvesztett horvátországi szakadár szerb területek java részét. A hadműveletekben saját adataik szerint a horvátok 174, a szerbek 742 katonát vesztettek, a polgári áldozatok számát ezernél többre teszik. Ezen kívül mintegy 200-250 ezren hagyták el otthonaikat. Körülbelül kétezer embert azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A megemlékezést azon a Bosznia-Hercegovinát Szerbiával összekötő hídon rendezték, amelyen keresztül a Horvátországból elüldözött szerbek húsz évvel ezelőtt Szerbiába menekültek. A hídról a szerb kormányfő és a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik koszorút dobott a folyóba az áldozatok és a menekültek emlékére. (MTI)

Kapcsolódó link:

Horvátországban a Vihar hadművelet 20-ik évfordulóját ünneplik

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmadik napja keresik a kétéves Danka Ilićet, miután a terepi kutatást tegnap felfüggesztették. A Bor melletti Banjsko Polje település átkutatása után a rendőrség bejelentette, hogy felfüggeszti a keresést, mert minden jel arra utal, hogy a lány nincs ezen a 10 négyzetkilométeres területen. A rendőrség közölte, hogy...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:19 ]
Ellentétben a Szerbiába érkező orosz fehér emigrációval, amely száz évvel ezelőtt történt és mély hatást gyakoroltaz országban, elsősorban az építészetben, a mai bevándorlók informatikával és kereskedelemmel foglalkozó emberek, közölte ma a NIN magazin. Egyes adatok szerint 2022 februárja óta több mint 220 ezer...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:52 ]
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tartja meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulója alkalmából, jelentette be Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ képviselőjének helyettese. „Ismételten kértük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartsa meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójáról....
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban