Szerbia
Vučković: Október végén születik döntés nyugdíjak és állami bérek növeléséről
Betűméret:             

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) missziójának október végére várható következő látogatása után kerül napirendre annak kérdése, hogy végül növelik-e a nyugdíjak és az állami bérek összegét – jelentette ki Vladimir Vučković, a szerbiai Fiskális Tanács tagja. Értékelése szerint egyes gazdasági területeken sikerült előrelépést elérni, ezért az IMF várhatóan pozitív értékelést ad majd.

Vučković a B92 Televízió vendégeként elmondta, a tervezettnél kisebb a hiány, de előrelépés fedezhető fel annak kapcsán is, hogy a kormány eltökélt a szerkezetátalakítás alatt álló vállalatok problémájának megoldása terén. „Ezek a folyamatok megkezdődtek, s kulcsfontosságú, hogy ezen a két területen előrelépés történjen. Nyilvánvaló, hogy pozitív lesz az IMF értékelése“ – magyarázta.

Szerinte azonban nem kell sietni a nyugdíjak és az állami bérek összegének növelésével, meg kell várni az elkövetkező két évet, amíg megoldódnak a fennálló problémák. Ennek kapcsán rámutatott arra is, hogy Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő első nyilatkozataiban azt állította, biztosan lesznek nyugdíj- és béremelések, viszont tegnap, az IMF-misszió látogatása után már valamivel mérsékeltebben fogalmazott.

„Többet beszélt a készenléti megállapodás jelentőségéről, és arról, hogy a programot nem szabad megzavarni, és szerintem ez is a legjobb választható út” – szögezte le Vučković, majd megjegyezte, a nyugdíjak és bérek összegét semmiképpen sem szabad a csökkentés előtti szintre növelni, de a kisebb mértékű növelést is meg kell fontolni. Ez ugyanis, mint elmondta, növelné a kockázatot Szerbia számára, noha az eddigi jó gazdasági eredmények mellett is magas a deficit, növekszik az adósság mértéke, túl kiterjedt az államapparátus, megoldatlan az állami vállalatok problémája.

„Amíg meg nem oldjuk ezeket a problémákat, nem kell az olyan alapkövekről gondolkodni, mint a fizetések és nyugdíjak” – szögezte le.

Szavai szerint a közvállalatok helyzetével lehetünk a legkevésbé elégedettek, még ha az állam kevesebbet is költ ezekre a vállalatokra. Történt némi előrelépés a Srbijagas, a Szerbiai Villanygazdaság és a Szerbiai Vasutak esetében, de a lényegi változások még váratnak magukra, írja a Tanjug.

Rámutatott arra, hogy az IMF terve is világos és precíz, eszerint 25 ezer embert kell elbocsátani évente, ezzel már az idén is késnek, és ez nagy kihívást jelent majd, nincs is helye annak, hogy ennyi személy felmondást kapjon. Figyelmet kell szentelni arra, hogy ez megzavarhatja az állam működését, mutatott rá Vučković.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban