Szerbia
Udovički: Azok nem akarják a fizetési törvényt, akik félnek a bérek átláthatóságától
Betűméret:             

A holtmunka elszámolása, valamint a betegszabadság és az évi szabadság idején a bérelszámolás nem változik, azonban a helyi önkormányzati szervek vezetőitől nagyobb felelősségvállalást kérnek majd, mondta az RTS-nek Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter.

A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet erre a hétre figyelmeztető sztrájkot tartott a közszférában dolgozók béreiről szóló törvény miatt, holnapra pedig talákozót beszéltek meg a miniszterelnökkel.

A szakszervezetek elégedettek azzal, hogy a holtmunka elszámolása marad a régiben, s Udovički is hangsúlyozta, hogy az eredeti javaslat nem a holtmunka eltörlése volt, hanem az, hogy a törvény által bevezetik a szakmai előmenetelt, de elálltak ettől az ötlettől.

A miniszter arról is beszélt, hogy az előzetes hírekkel ellentétben nem fog megtörténni, hogy a rendszer egyik felében az alapbér alapján számolják majd el a betegszabadság és a szabadság idején a juttatást, a rendszer másik felében pedig az átlagbér alapján, hanem továbbra is a 12 havi bevételek alapján számolják el az egész rendszerben.

A legújabb javaslatban újabb szakaszok is megjelentek. A 39. szakasz szerint minden juttatást, a betegszabadság és az évi szabadság idején elszámoltat is, akkor fizetik ki, ha van rá keret a költségvetésben.

„Ez a szakasz az intézményvezetők kötelezettségére vonatkozik, tehát úgy kell gazdálkodniuk, hogy az megfeleljen a költségvetési megszorításoknak. Nem foglalkoztathatnak valakit vagy fizethetnek a túlóráért úgy, hogy nem veszik figyelembe, hogy a holtmunkát és a betegszabadságot is fizetik, az év végén pedig azt mondják, hogy hiányzik pénz” – hangoztatta a miniszter.

A törvény kidolgozása során kevésbé engedékenynek mutatkozó Dušan Vujović pénzügyminiszterrel való együttműködéséről beszélve Udovički elmondta, „a pénzügyminiszter csak biztos akar lenni abban, hogy a törvényt úgy fogalmazzák meg, hogy a vezetők számára egyértelmű legyen, hogy a költségvetéssel összhangban kell dolgozniuk, hiszen ők felelnek az általuk vezetett intézmények pénzügyi költségeiért”.

A szakszervezetek azonban garanciát várnak, s csak a kormányfőnek hisznek, így találkozót beszéltek meg vele. Udovički azonban úgy véli, a dolgozóknak nincs okuk arra, hogy ellenezzék az új törvényt.

„Meggyőződésem, hogy ezt a törvényt csak azok ellenezhetik, aki attól félnek, hogy bérük átlátható lesz a besorolásban” – hangoztatta a miniszter.

Udovički optimista, s arra számít, hogy holnap sikerül megállapodniuk a szakszervezetekkel. (RTS)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban