Szerbia
Koszovói civilek feljelentették a szerb vezérkari főnököt
Betűméret:             

Koszovói civilek bűnvádi eljárást kezdeményeztek a koszovói különleges ügyészségen Ljubiša Diković szerb vezérkari főnök ellen - számolt be róla a pristinai KTV televízió.

A KTV információi szerint a feljelentést azok a személyek tették, akiknek a családtagjait az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején gyilkolták meg a koszovói Rezaleban.

A családtagok szerint Ljubiša Diković és egy másik katonai vezető, Dejan Ranđelić - aki ellen szintén feljelentést tettek - a koszovói konfliktus idején háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el a koszovói Rezale faluban. A KTV úgy tudja, hogy a két férfi a jugoszláv hadsereg magas rangú katonájaként felelős 41 albán civil meggyilkolásáért.

Arianit Koci, a családtagok ügyvédje szerint itt az ideje annak, hogy ne csak beszéljenek a bűntettekről, hanem tegyenek is ellenük, ezért arra szólította fel a koszovói ügyészséget, hogy emeljen vádat a két férfi ellen. Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra: bizonyítékokkal és tanúvallomásokkal tudja bizonyítani, hogy 1999. április 2-án háborús bűncselekmény történt.

A szerb vezérkari főnök ellen egy belgrádi székhelyű emberi jogi szervezet is feljelentést tett korábban, a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség ezért tavaly novemberben előzetes vizsgálatot kezdett ellene.

Az emberi jogi szervezet információi szerint a dél-szerbiai Raška térségben, Rudnica településen lévő tömegsírban megtalálták 27 rezalai áldozat földi maradványait.

A rudnicai egykori kőfejtőben a feltételezések szerint 250 koszovói albánt temettek el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai. Miután a tömegsírban talált áldozatokról bebizonyosodott, hogy albán civilek voltak, ismeretlen személyek ellen indult vizsgálat. A szerbiai ügyészség az Európai Unió rendőri és igazságügyi missziójával (EULEX) együtt több mint száz tanút hallgatott ki az ügyben. A nyomozás eredményeit még nem közölték. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Albin Kurti, a pristinai miniszterelnök ismét elutasította a szerb községek közösségének (ZSO) megalakítását, miután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elfogadta a javaslatot Koszovó csatlakozásáról az Európa tanácshoz. Kurti Strasbourgban, ahol tegnap este ülésezett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, azt...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:03 ]
Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter kijelentette, hogy a Montenegróval közös TAG-készülékek április 15-én nem működtek teljesen, ahogy azt a Szerbia Útjai bejelentette. Mint hozzátette, ha ez május végéig nem változik, akkor a Szerbia Útjaiban felelni fog az a személy, aki miatt megszegték...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 13:15 ]
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében (PACE) tegnap este 29 képviselő szavazott nemmel Koszovó Európa tanácsi tagságának javaslatára, ebből nyolc képviselő spanyolországi volt. Négy magyarországi és két ciprusi képviselő is ellene voksolt, az öt görög képviselő közül pedig csak egy szavazott nemmel, valamint...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban