Szerbia
Dittmann: Abszurd vádakkal illeti a média az EU szerbiai küldöttségét
Betűméret:             

Axel Dittmann, Németország belgrádi nagykövete kijelentette, hogy jó a kapcsolat Szerbia és az Európai Unió között, ugyanakkor elvetette azokat a vádakat, amelyekkel az EU-t, és különösen az unió szerbiai küldöttségét illette szerbiai sajtó.

„Ezek a vádak abszurdak" – nyilatkozta Dittmann a Danas napilapnak annak kapcsán, hogy a sajtó szerint az Európai Unió szerbiai küldöttsége ösztönzi a tüntetéseket az RTV-ben történt leváltások és a Savamala esete kapcsán.

A savamalai tüntetésekre reagálva Dittmann elmondta: fontos, hogy a szerb kormány támogatja a felelősök felkutatását és az eset felderítését.

„A legfontosabb az, hogy ha gyanússá válik a vizsgálat törvényessége, valamint a magánszemélyek és az állami intézmények, akkor az illetékes szerveknek kell folytatniuk a vizsgálatot. A polgári tüntetések kapcsán pedig elmondanám, hogy a békés megmozdulások normális jelenségnek számítanak egy polgári demokráciában" – mondta Dittmann, és hozzátette: az EU küldöttsége hivatalosan képviseli az uniót Szerbiában, és erőteljesen támogatja a reformokat és az ország EU-csatlakozását, írja a B92.

Dittmann elmondta, hogy állandó kapcsolatban van a szerb illetékesekkel, a kormány képviselőivel és Aleksandar Vučić kormányfővel.

„Úgy gondolom, hogy ezek a kapcsolatok nyitottak és építő jellegűek. Nem szeretnék erről részleteket közölni. Természetesen emellett kapcsolatban állok az ellenzéki politikusokkal, a média képviselőivel és a kormányon kívüli szervezetekkel is" – közölte Dittmann.

A kormányalakítás kapcsán Németország belgrádi nagykövete abbéli reményének adott hangot, hogy a kormány minél előbb megalakul, mert addig nem folytathatják a megkezdett munkát és a reformokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Harmadik napja keresik a kétéves Danka Ilićet, miután a terepi kutatást tegnap felfüggesztették. A Bor melletti Banjsko Polje település átkutatása után a rendőrség bejelentette, hogy felfüggeszti a keresést, mert minden jel arra utal, hogy a lány nincs ezen a 10 négyzetkilométeres területen. A rendőrség közölte, hogy...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:19 ]
Ellentétben a Szerbiába érkező orosz fehér emigrációval, amely száz évvel ezelőtt történt és mély hatást gyakoroltaz országban, elsősorban az építészetben, a mai bevándorlók informatikával és kereskedelemmel foglalkozó emberek, közölte ma a NIN magazin. Egyes adatok szerint 2022 februárja óta több mint 220 ezer...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:52 ]
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma tartja meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójának 25. évfordulója alkalmából, jelentette be Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ képviselőjének helyettese. „Ismételten kértük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartsa meg ülését a NATO Jugoszlávia elleni agressziójáról....
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:18 ]
Beolvasás folyamatban