Szerbia
Mihajlović: Kétezer dolgozó munkaerő-felesleg a Szerbiai Vasutaknál
Betűméret:             

Az elkövetkező egy hónap során kiderül, pontosan hány dolgozónak kell távoznia a Szerbiai Vasutak vállalattól, de a sokak által helyesnek vélt becslések szerint több mint kétezer emberről van szó, jelentette ki Zorana Mihajlović szerbiai közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter.

A Beta hírügynökségnek adott interjújában kifejtette: a 16 ezer vasúti dolgozó közül egynek sem kell majd olyan szociális program nélkül távoznia, amelyre nem bólintott rá a foglalkoztató, a szakszervezet és a szerbiai kormány is. „Jelenleg a Szerbiai Vasutak szakszervezeteivel tárgyalunk, és meghatározzuk a szociális programot, amely várhatóan hasonló lesz ahhoz, amilyen a Szerbiai Villanygazdaságnál (EPS) is ki lett alakítva” – magyarázta a tárcavezető.

Szavai szerint előbb azoknak a jelentkezését várják majd, akik önkéntesen hajlandóak távozni a vállalattól, és a nyugdíjba vonulás legalább egyik feltételének eleget tesznek. Ezzel együtt azonban az év végéig feltehetően több mint kétezer dolgozónak kell távoznia, fejtette ki. Mihajlović szerint egyébként az egyik fő gond az, hogy a vasutaknál jóval több az idősebb dolgozó, mint a fiatal, s miközben túl sokan dolgoznak az adminisztráción, hiány van mozdonyvezetőkből és a pályánál dolgozókból.

Az elmúlt időszakról szólva kifejtette: sikerült összeírni a cég vagyonát, a többletet pedig jelenleg értékesítik, majd a pénzt az adósságok törlesztésére fordítják, rendezték továbbá az EPS és a vasúttársaság kapcsolatait, s nyilvántartás készült a több mint 20 éve funkción kívüli szakaszokról, illetve a nem költséghatékony vasútvonalakról is, ez utóbbiakat felkínálják majd az önkormányzatoknak.

Zorana Mihajlović beszélt továbbá arról is, hogy a legalizációs folyamat részeként november végéig kiderül majd, pontosan hány objektum építése kezdődött meg évekkel ezelőtt Szerbiában. „November 21-éig megkapjuk a nyilvántartásokat az összes szerbiai önkormányzattól, majd döntés születik arról, hogy mi lesz ezekkel az épületekkel, amelyek évek óta befejezetlenül állnak” – szögezte le, megoldási lehetőségekként pedig a tulajdonoscserét meg a bontást említette.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban