Szerbia
Újabb embercsempész-hálózatot számoltak fel a szerb hatóságok
Betűméret:             

Tizenhat feltételezett embercsempészt vett őrizetbe csütörtökön a szerb rendőrség Dél-Szerbiában, és ezzel újabb embercsempész-hálózatot számoltak fel - közölte a szerb belügyminisztérium.

Az elfogottakat illegális határátlépéssel és embercsempészettel gyanúsítják. A rendőrség információi szerint a gyanúsítottak augusztus 8. és szeptember 17. között többszöri alkalommal segítettek nagyszámú migránsnak abban, hogy illegálisan átlépje a macedón-szerb határt, valamint szállást és fuvart biztosítottak számukra az Európai Unió országai felé.

A szerb-bolgár és a szerb-macedón határszakaszon július óta közös rendőrségi és katonai járőrözést tartanak az illegális belépési kísérletek megakadályozására. A hivatalos adatok szerint a járőrözés során több mint 7500 illegális határátlépést akadályoztak meg. További szigorításokra is lehet számítani a határvédelemben, ugyanis a szerbiai befogadóközpontokban hatezer migráns elszállásolására van lehetőség, az országban tartózkodók száma pedig már most meghaladja ezt a számot. A szerb menekültügyi főbiztosság adatai szerint körülbelül 4300-an vannak jelenleg a befogadóközpontokban, további 2500 ember pedig a főbb csomópontokon, pályaudvarokon, utak mentén, illetve közvetlenül a szerb-magyar határon várakozik.

A szerb kormány egyre több tagja veti fel, hogy Szerbiának is kerítést vagy valamilyen fizikai határzárat kellene építenie Bulgáriával és Macedóniával közös határszakaszán, azonban Aleksandar Vučić kormányfő egyelőre ezt ellenzi. A Vreme című szerb hetilap csütörtöki számában közölt cikk írója szerint viszont már a szerb miniszterelnök retorikájában is változás tapasztalható, az újságíró szerint egyre többet beszél gazdasági bevándorlókról menekültek helyett, és a migránsok több mint 80 százalékát kitevő afganisztániak által elkövetett bűncselekmények is egyre gyakrabban jelennek meg megszólalásaiban.

Szerbián a nyugat-balkáni útvonal márciusi hivatalos lezárásáig több mint 700 ezer migráns haladt át. Belgrád mindvégig a befogadás és a segítés politikáját hirdette, ennek pedig az volt a célja egyes elemzők szerint, hogy fennmaradjon a jó viszony Angela Merkel német kancellárral, és Berlin továbbra is támogassa Szerbia európai integrációját. Az utóbbi hetek eseményei, Angela Merkel politikájának és pártjának gyengülése viszont a szerb hozzáállás megváltoztatásához is vezethet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban