GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 18. [16:48]

Történészek: Már három évtizede a szerbek a „rossz fiúk‟

Történészek: Már három évtizede a szerbek a „rossz fiúk‟

A sztereotípiák szerint a szerbek már három évtizede „rossz fiúk‟, függetlenül attól, hogy nagyon sok oka lehetne az embereknek arra, hogy a szerbek „jó oldalát‟ is meglássák, vélik a történészek.

Milan Protić és Čedomir Antić történészek szerint nagyon sok idő, kulturált politika és türelem kell ahhoz, hogy a szerbek átlépjenek ezen a sztereotípián, írja a Tanjug.

Szerbiának mindenekelőtt azon kellene dolgoznia, hogy rendbe tegye saját társadalmát és az elit réteget, amely világszerte hozzájárul ennek a képnek a kialakításához, és akkor majd a külföldi sajtó sem tartja a szerbeket kötekedőnek, lobbanékonynak és bűnösnek mindenért, ami a Balkánon történik, véli a két történész.

A külföldi sajtó, főként a Beldocs fesztiválon történt incidens után, amikor Bernard-Henri Lévy filozófust megdobták egy tortával, sietve közölte, hogy Szerbia egy politikailag instabil ország Európa perifériáján, ahol nem létezik politikai kultúra, alapvető nevelés, fegyelem és rend sem.

Lévy egyébként a tortát válaszként kapta egy dokumentumfilm miatt, amelyben a szerbeket hibáztatja a 90-es évek összes szörnyűsége miatt, de ez a sztereotípia már harminc éve ismétlődik.

Ez alatt az idő alatt azonban nagyon sok minden történt, sok esetben Szerbia tartózkodott az ilyen megnyilvánulásoktól, hogy megmutassa saját európai és emberi arcát a világnak.


2017. május 24. [18:43]

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök és Brian Hoyt Yee amerikai külügyi tisztségviselő egyetértett abban, hogy a nyugat-balkáni béke és stabilitás megőrzése a... >>

2017. május 24. [18:31]

Ma tartotta meg közös tanácskozását Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a nyugat-balkáni térség miniszterelnökei Brüsszelben. A hatok... >>

2017. május 24. [16:17]

Az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű (TENT) számára jelenleg nincs elegendő szén az áram előállítására, emiatt Szerbiának novemberben lehet, hogy áramkorlátozásokkal kell... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.97 dinár
1 dollár 109.98 dinár
100 forint 39.79 dinár
100 dinár 251.27 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
E heti kérdésünk csak a nyugdíjasokat érinti, mégis megkérdezzük: Ön szerint visszakapják-e valaha is a megkárosított idős emberek az illetményükből elvett összeget?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve