GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 18. [16:48]

Történészek: Már három évtizede a szerbek a „rossz fiúk‟

Történészek: Már három évtizede a szerbek a „rossz fiúk‟

A sztereotípiák szerint a szerbek már három évtizede „rossz fiúk‟, függetlenül attól, hogy nagyon sok oka lehetne az embereknek arra, hogy a szerbek „jó oldalát‟ is meglássák, vélik a történészek.

Milan Protić és Čedomir Antić történészek szerint nagyon sok idő, kulturált politika és türelem kell ahhoz, hogy a szerbek átlépjenek ezen a sztereotípián, írja a Tanjug.

Szerbiának mindenekelőtt azon kellene dolgoznia, hogy rendbe tegye saját társadalmát és az elit réteget, amely világszerte hozzájárul ennek a képnek a kialakításához, és akkor majd a külföldi sajtó sem tartja a szerbeket kötekedőnek, lobbanékonynak és bűnösnek mindenért, ami a Balkánon történik, véli a két történész.

A külföldi sajtó, főként a Beldocs fesztiválon történt incidens után, amikor Bernard-Henri Lévy filozófust megdobták egy tortával, sietve közölte, hogy Szerbia egy politikailag instabil ország Európa perifériáján, ahol nem létezik politikai kultúra, alapvető nevelés, fegyelem és rend sem.

Lévy egyébként a tortát válaszként kapta egy dokumentumfilm miatt, amelyben a szerbeket hibáztatja a 90-es évek összes szörnyűsége miatt, de ez a sztereotípia már harminc éve ismétlődik.

Ez alatt az idő alatt azonban nagyon sok minden történt, sok esetben Szerbia tartózkodott az ilyen megnyilvánulásoktól, hogy megmutassa saját európai és emberi arcát a világnak.


2017. június 24. [15:28]

Szombaton Belgrádban találkozott egymással Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa és Ana Brnabić kormányfőjelölt. “Jó találkozó volt ez Ana Brnabićtyal, a... >>

2017. június 24. [11:53]

Megkezdődött a minisztériumokról szóló törvény vitája a szerb parlamentben szombaton, a várakozások szerint a képviselők hétfőn szavaznak a jogszabályról, amelynek... >>

2017. június 23. [21:06]

Megváltoztunk és készek vagyunk tovább változni, újra és újra, napról napra – mondta Aleksandar Vučić ünnepélyes államfői beiktatásán az újbelgrádi Szerbia... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 121.75 dinár
1 dollár 109.05 dinár
100 forint 39.35 dinár
100 dinár 254.1 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Megengedheti -e magának, hogy az idén elutazzon nyaralni?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Ilonafalu: Tört, zúzott, tetőket vitt, fákat döntött a tegnap esti ítéletidő
(Vajdaság)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve