Szerbia
Ügyük újratárgyalása miatt vissza kell térnie Hágába két ideiglenesen szabadon engedett szerb vádlottnak
Betűméret:             

Vissza kell térnie a hágai börtönébe a háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt Jovica Stanišićnak, az egykori szerb állambiztonsági szolgálat főnökének, valamint helyettesének, Franko Simatovićnak, ügyük újratárgyalása ugyanis júniusban kezdődik - közölte értesülését a szerb sajtó kedden.

A háborús bűncselekmények elkövetésével vádolt volt szerb titkosszolgálati vezetőket 2015 decemberében engedték szabadon ideiglenesen, ügyük újratárgyalásáig.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék mandátumának lejárta után az ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa vette át, amely május 30-ig adott határidőt a két vádlottnak a visszatérésre, a tárgyalásuk ugyanis június 13-án kezdődik.

Jovica Stanišić és Franko Simatović Slobodan Milošević diktátornak nevezett volt szerb elnök közeli munkatársai voltak. 2003-ban vádolták meg őket Horvátország és Bosznia területén 1991 és 1995 között elkövetett, emberiesség elleni bűncselekményekkel.

A szerb állambiztonsági szolgálat szerb félkatonai csoportokat hozott létre, illetve fegyverzett fel, amelyek azután Horvátországban és Boszniában ezrek életét követelő atrocitásokat követtek el. A vádirat szerint a férfiak a horvát és a bosnyák civil lakosság ellen elkövetett faji, vallási és politikai alapú üldöztetésben, gyilkosságban, deportálásban és kényszerkitelepítésben vettek részt. A vád képviselője mindkettőjükre életfogytiglani börtönt követelt, a törvényszék azonban 2013-ban, megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva első fokon felmentette őket. A tárgyalás során mindkét vádlott ártatlannak vallotta magát.

A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa 2015 decemberében közölte, hogy a bírák korábban hibát követtek el, és tévesen alkalmazták a jogot ebben az ügyben, ezért megalapozott az ügy újratárgyalása. A két férfi az utóbbi másfél évet Szerbiában töltötte, engedély nélkül Belgrádot sem hagyhatta el, valamint az előre meghatározott időpontokban jelentkeznie kellett a rendőrségen. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban