Szerbia
Vučić: Ana Brnabić a kormányfőjelölt
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján Ana Brnabićot, a korábbi kormány állami közigazgatási és helyi önkormányzati miniszterét nevezte meg kormányfőjelöltként, aki megalakíthatja a 15. kormányt 1990, a többpártrendszer bevezetése óta. Brnabić június 21-én mondja el expozéját a parlamentben, az új kormány 22-én teszi le az esküt.

Vučić kifejtette, hogy a Szerb Szocialista Párt (SPS) elnöke Ivica Dačić, akit sokan esélysnek tartottak a kormányfői posztra, “a politikai részt fogja vezetni”, s elmondta azt is, hogy lesz változás a miniszterek névsorában, az is elképzelhető, hogy “egy-két miniszterrel több lesz”.

Arra a kérdésre, mit szólt Ana Brnabić, amikor közölte vele a hírt, Vučić azt felelte, “fogalmam sincs, talán azt, hogy köszönöm, vagy valami hasonló udvariasságot”.

Vučić elmondta, Brnabić tájékoztatta arról, hogy biztosítani tudja a szükséges képviselői többséget a parlamentben. Az új szerb elnök, korábbi kormányfő, utódjáról azt mondta, szorgalmas, szakmailag és emberileg is kiváló, s meggyőződése, hogy Szerbia jobbá válásán fog munkálkodni.

Vučić azt is elárulta, nem volt könnyű számára meghozni ezt a döntést, amely nem jelenti a Szerb Haladó Párt, vagy bármelyik másik párt vereségét (lévén az új miniszterelnök párton kívüli), egyedüli célja az volt, hogy megtalálja a legjobb megoldást. Mint megjegyezte, az SPS-nek továbbra is jelentős szerepe lesz a kormányban. “Ez az én óhajom, teljesen megbízok Ivica Dačićban", hangsúlyozta Vučić.

Az újságírók megjegyzik, hogy Ana Brnabić nemcsak Szerbia első női miniszterelnöke, hanem első nyíltan leszbikus kormányfője is lesz.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban