Szerbia
Koszovó: Dačić kompromisszumot ajánlott, amit valószínűleg elutasítanak
Betűméret:             

Az AP hírügynökség közölte, hogy Ivica Dačić külügyminiszter kompromisszumra szólított fel Koszovóval kapcsolatban.

Az amerikai hírügynökség szerint ezzel a kompromisszummal véget vethetnek annak az ellentétnek, amely gátolja Belgrádot és Pristinát az európai uniós csatlakozásban.

Dačić a Večernje novostiban közölt szerzői írásában azt ajánlotta, hogy határolják el egymástól Koszovón a főként albánok és a főként szerbek lakta területeket.

Dačić kiemelte, hogy „az albánok és a szerbek elkülönítésével tartós megoldást találhatnak a két nép közötti konfliktusra, ezt azonban nekik kell megbeszélniük, hiszen mindkét fél kapna és el is veszítene valamit a megállapodással”.

A hírügynökség szerint, annak ellenére, hogy Koszovó még nem reagált, Dačić javaslatát valószínűleg elutasítják.

Az AP arra emlékeztet, hogy Koszovó 2008-ban hirdette ki függetlenségét, ezt 114 ország ismert el, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak többsége. Szerbia és az ország szövetségesei, tehát Oroszország és Kína nem ismerték el Koszovó függetlenségét.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint a szerb külügyminiszter kompromisszumot ajánlott a koszovói helyzet megoldása érdekében, hiszen a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat normalizálása kulcsfontosságú Szerbia uniós csatlakozásához.

Tim Ash brit elemző Ivica Dačić szerzői írására azt mondta, hogy az a helyzet jelentős fejlődéséről tanúskodik, tekintettel arra, hogy kitől származik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Luka Kastratović vezérőrnagy kijelentette, fontos a kötelező sorkatonai szolgálat kérdésének feloldása és annak beindítása, mert a védelmi rendszer nem valósítható meg, ha a szerbiai hadsereg nem rendelkeznek tartalékosokkal. „Igen, vannak képzett egységeink, de ha nincs, akit mozgósítanunk, akkor nem tudunk kellő...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 14:28 ]
Az Amerikai Egyesült Államok büszkén támogatja a srebrenicai népirtásról szóló határozat javaslatát, amelyet Ruanda, Németország és Bosznia-Hercegovina nyújtott be, jelentette be a State Department. „A bűntényről való megfelelő megemlékezés, valamint az emlékezés azokra az ezrekre, akik életüket vesztették,...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 11:47 ]
Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke az ENSZ-ben a Srebrenicáról szóló határozat-javaslatról szóló szavazás előtt azt mondta: Szerbia helyzete rendkívül nehéz, és „hősies politikai siker” lenne, ha a szavazáson több ország tartózkodna és ellenezné azt. „Számunkra ez is fontos. Arra törekszünk, hogy több olyan...
2024. ÁPRILIS 24.
[ 9:50 ]
Beolvasás folyamatban