Szerbia
Az új tanév újításokat hoz Szerbiában
Betűméret:             

Az általános és középiskolás diákok számára ma kezdődik az új tanév. Az ötödik osztályos tanulókra három új tantárgy vár. Egyes iskolákban bevezetik az elektronikus naplót is.

Az ötödikesek tantárgyai között idéntől három új szerepel: az egészségügyi és testnevelés, a technika és technológia, valamint az informatika és számvitel. A diákok az új tanévben őszi szünetre is számíthatnak, egyes iskolákban pedig az elektronikus naplót és az egyenruhát is bevezetik.

Az e-oktatásügy kísérleti fázisába kétszáz iskola kapcsolódik be, s első szolgáltatásként az elektronikus naplót alkalmazzák, ami gyors, egyszerű és megbízható nyilvántartás-vezetést tesz lehetővé a tanárok, az osztályfőnökök és az igazgatók számára. A szülők pedig hozzáférhetnek majd a gyerekeik adataihoz a naplóból.

Mint korábban bejelentették, az iskolák 55 százalékában bevezetik az egyenruhát.

Az idei tanévben 68.128 gyerek indul első osztályba, ami 722-vel kevesebb, mint tavaly.

A 2017/2018-as tanévben a nyári, a téli és a tavaszi szünidő mellett rövid őszi szünet is lesz. A naptár szerint az őszi szünidőt november 9-ére és 10-ére tervezik, s mivel hétvége követi, a diákok és a tanárok négy nap pihenőt kapnak.

A nyolcadikosok számára a tanév május 31-én ér véget, a többi általános iskolás számára pedig június 14-én. A gimnáziumok végzősei május 24-én fejeznek, a három- és négyéves szakközépiskolák érettségizői pedig május 31-én. A többi középiskolás június 21-én mehet nyári szünetre.

A vajdasági iskolákban az első félév december 22-én ér véget, a téli szünidő pedig hivatalosan december 25-én, hétfőn kezdődik és január 10-ig tart.

A vajdasági általános iskolákban a végzősök május 29-én fejeznek, a többiek pedig június 12-én. A középiskolások számára június 19-én ér véget az tanév, a gimnáziumok végzősei május 22-én, a többi érettségiző pedig május 29-én fejez.

A tavaszi szünet 2018. március 30-án kezdődik, s április 9-ig tart. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbia a boszniai szerbek állama is, és ha lenne igazság, ők is Szerbia részei lennének, és nem tartoznának Bosznia-Hercegovinához - hangsúlyozta Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke csütörtökön azon a népgyűlésen, amelyet azért hívtak össze, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy az ENSZ július 11-ét az...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 23:05 ]
Ana Brnabić, a szerb parlament elnöke ma úgy döntött, hogy elfogadja a Szerbia az erőszak ellen és a NADA koalíció köré tömörült ellenzék követelését, és június 2-án tartják meg a belgrádi, valamint az összes többi helyhatósági választást. Mint mondta, vasárnap írják ki a helyhatósági...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 13:55 ]
Előállították a koszovói rendőrség négy tagját szerdán a közigazgatási átkelőnél tartott ellenőrzés során, egyiküket bent tartották, erősítette meg a Tanjugnak a szerbiai belügyminisztérium. „A koszovói rendőrség négy tagját előállították, egyikőjüket – a rendőrség igazgatójának helyettesét – bent...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:48 ]
Beolvasás folyamatban