Szerbia
Brnabić: Leváltjuk a minisztereket, ha nem lesznek eredmények
Betűméret:             

Úgy gondolom, hogy az első száz napban sikerült megmutatnunk, hogy folytatni tudjuk a reformokat, és hogy eredmények is születtek, az elvárásaim szerint töretlen erővel folytatjuk a munkát, összegezte a kormány első száz napjának munkáját Ana Brnabić kormányfő.

A Novostinak elmondta: arra a legbüszkébb, hogy fenntartották a pénzügyi fegyelmet és közel egy milliárd euróval csökkentették a köztartozást.

A miniszterekkel kapcsolatban a kormányfő elmondta: „Leváltásokról csak akkor lehet szó, ha a munkájuk nem hoz eredményt. Azért vagyunk itt, hogy közös politikát folytassunk, amely jobb üzleti környezetet teremt és lehetővé teszi, hogy a polgárok jobban éljenek. Nekem csak ez a fontos”.

A bér- és nyugdíjemelésekről Brnabić elmondta, hogy a kormány elsősorban az oktatási, az egészségügyi, a tudományos és kulturális területen dolgozók fizetését növeli, majd pedig a hadseregben, a rendőrségen és a biztonsági szolgálatokban dolgozók fizetését.

A közigazgatásban dolgozók fizetését öt százalékkal emelik, és ugyanennyivel növelik a nyugdíjakat is január elsejétől.

Az EU-csatlakozás kapcsán Brnabić kiemelte, hogy a reformokat elsősorban magunk miatt hajtjuk végre, de ezek nyitják meg az utat az EU-csatlakozás előtt is.

„A csatlakozási tárgyalások kapcsán arra törekszünk, hogy mielőbb lezárjuk a fejezeteket, de ebben a folyamatban számunkra az a legfontosabb, hogy a reformokat valóban végrehajtsuk, és nem az, hogy „tessék-lássék” munkát végezzünk az EU miatt. Szeretnénk az európai család részéve válni, mert ott a helyünk, és amikor csatlakozunk, akkor egy olyan erős és stabil partnerré szeretnénk válni, aki hozzá tud járulni az EU fejlődéséhez”, mondta a kormányfő.

Az orosz-szerb humanitárius központtal kapcsolatban Brnabić elmondta, hogy az ott dolgozók diplomáciai státuszáról egyedül a szerb kormány dönt, és szerinte ezt a kérdést túlságosan elpolitizálták, ezért szeretne olyan megoldást találni, ami végül mindenki számára elfogadható.

A Brüsszelhez intézett levélnek, amelyben Szerbia az Európai Bizottság Katalóniáról és Koszovóról kialakított álláspontjára reagál, az a lényege, hogy az Európai Bizottságnak függetlennek kell lennie, közölte a kormányfő.

„Elvárjuk, hogy az EU és annak minden tagállama megértse álláspontunkat és kritikánkat, és hogy figyelmesen és tisztelettel viszonyuljanak hozzánk”, tette hozzá a kormányfő.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit tenne, ha mandátuma alatt azt kérnék tőle, hogy írja alá a mindent átfogó megállapodást a pristinai kapcsolatok normalizálásáról, amely lehetővé tenné Koszovónak, hogy az ENSZ tagjává váljon, Brnabić azt mondta: „A parlamentben letettem az esküt, hogy meg fogom óvni Szerbia területi integritását és szuverenitását, és ez alapján az eskü alapján dolgozom”.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Pristina nem teljesítette a brüsszeli egyezményben foglaltakat, és nem alakították meg a szerb községek közösségét sem, éppen ezért a szerb kormány tovább is azt követeli, hogy mielőtt áttérnének bármilyen más kérdésre, előbb ezt teljesítse a koszovói fél. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök ma meglátogatta a szerb hadsereg erőit a Pešter ideiglenes gyakorlótéren, ahol a Vihar 2024 közös taktikai ​​gyakorlat keretében ​​gyakorlatoznak a lövészekkel. A Vihar 2024 gyakorlatot Aleksandar Vučić köztársasági elnök, a szerb hadsereg...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 20:34 ]
A Vedd el a nyugtát és nyerj nyereményjáték idei első fordulójára – amelyre április 8-a óta lehet regisztrálni – ma 14 óráig 10.042.870 nyugtát küldtek be. Ebben a körben az első sorsolást május 11-én tartják, és az előző fordulókhoz hasonlóan a polgárok nem borítékban küldik be a nyugtákat, hanem...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
A népirtás áldozatainak és tanúinak egyesülete, valamint a Srebrenica és Žepa Enklávé Édesanyáinak Mozgalom felszólította Bosznia-Hercegovina ügyészségét, valamint a Bosznia-Hercegovinai Föderáció ügyészségét, hogy folytassanak vizsgálatot Aleksandar Vučić ellen, írja a Beta. Kérték továbbá, hogy Milorad Dodik...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 18:09 ]
Beolvasás folyamatban