Izbor iz sadržaja na srpskom
Pada popularnost Fidesa
Jobik na drugom mestu među sigurnim glasačima.
Betűméret:             

Mađarska vladajuća stranka Fides (Fidesz) je za mesec dana izgubio onoliko glasača, koliko je bio dobio nakon parlamentarnih izbora – izveštava mađarska državna novinska agencija MTI o istraživanju koje je sprovela agencija Ipsos.

Među onima koji su „napustili“ Fides, najviše je mladih, sredovečnih, pripadnika srednje klase i stanovnici malih gradova. To su upravo slojevi u kojima je Fides imao najveću podrku na ovogodišnjim izborima.

Početkom oktobra Fides je imao 35% podrške među punoletnim građanima, a početkom novembra mu je popularnost pala na 30%.

Procenat neodlučnih je za mesec dana porastao sa 31% na 35%.

Od stranaka je jedino Jobiku (Jobbik) i LMP-u (Politika može biti drugačija) porasla podrška i to za po jedan procenat, pa tako sada Jobik podržava 13% onih sa glasačkim pravom, a LMP 4%.

Stranke levice su izgubili po 1%, pa sada socijaliste (MSZP) podržava 11% građana, a Demokratsku koaliciju (DK) i savez Zajedno – Patnerstvo za Mađarsku (Együtt-PM), koji se u međuvremenu raspao, po 2%.

Po Ipsosu među sigurnim glasačima Fides ima 48% podrške, što je 7% manje nego pre mesec dana. Jobik u toj populaciji ima 21%, a MSZP – čiji su potencijalni simpatizeri manje aktivni – tu zaostaje i mogla bi da računa na 15% glasova. LMP podržava 6% sigurnih glasača, a DK i Együtt-PM po 2%.

Ipsos procenjuje da se promenila struktura Fidesovih glasača, i da sada ta partija ima veću popularnost među starijima, kao i među onima bez stručne spreme i visokoobrazovanima.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban