Izbor iz sadržaja na srpskom
Alfahir.hu: "Mađarski budžetski krediti preduzetnicima bliskim SVM-u"
Betűméret:             

Portal alfahir.hu koji se smatra bliskim partiji Jobik (Jobbik) tvrdi da je došao u posed dokumenta pod nazivom „Strategija prostornog i ekonomskog razvoja mađarskih zajednica u Vojvodini” u kojem se nalazi i „veoma zanimljiva tabela iz koje se možda vidi koje lokalne firme mogu da budu povlaštene u programu subvencija i kredita koji uskoro kreće”.
Alfahir.hu smatra das je moguće da je dogovorena podela ukupno 11 milijardi forinti povoljnih kredita iz budžeta Mađarske.
U članku se podseća na to da je tadašnji ministar nacionalne ekonomije Mađarske, Đerđ Matolči (Matolcsy György) u avgustu 2012. godine najavio ponovnu realizaciju plana Vekerle (Wekerle) čiji je cilj stvaranje jedinstvenog tržišta radne snage i sistema ekonomske saradnje u Karpatskom basenu. Kao glavni strategijski cilj je naveo jačanje pozicije pozicije „domaćih preduzeća u Karpatskom basenu”, ali je važan deo koncepcije i podrška prekograničnim mađarskim preduzećima i ekonomskim subjektima. Dodaje se da je Institut za nacionalnu strategiju na čijem je čelu Jene Sas (Szász Jenő) tokom 2014. godine izradio poseban plan za svaku prekograničnu regiju i navodi se da je verzija za Vojvodinu takođe dobila ime po nekadašnjem mađarskom premijeru Šandoru Vekerleu (Wekerle Sándor). Podseća se i na izjavu Ištvana Pastora (Pásztor István), predsednika SVM iz tog doba kada je Pastor govorio o osnivanju fonda iz značajnih mađarskih državnih sredstava koji ne bi delio poklone, već bi davao veoma povoljne kredite.
Alfahir.hu tvrdi da se iz dokumenta koji je pribavio vidi da je finansiranje iz mađarskih budžetskih sredstava. Dodaje se da je cilj projekta povećavanje konkurentnosti preduzeća u svojini Mađara koja su izostavljena iz privatizacionih mućki i koje su diskriminisane po nacionalnoj ili regionalnoj osnovi. Za koordinaciju programa je zadužen Vojvođanski mađarski centar za razvoj zajednice (Vajdasági Magyar Közösségfejlesztési Központ), koji će donositi odluke i nadgledati njihovo sprovođenje. U koncepciji je - tvrdi alfahir.hu, a prenosi „Vajdašag ma” – navedeno da će pri svakoj kreditnoj i konkursnoj konstrukciji koja ima za cilj ekonomski razvoj mađarske zajednice u Vojvodini uslov biti angažovanje mađarske radne snage.
Alfahir.hu zatim – pozivajući se na pomenutu tabelu – naglašava da se već zna i koja firma će dobiti koliko novca. Reč je o ukupno 37,8 miliona evra (11,3 milijardi forinti – verovatno povoljnih – kredita. „Na listi se nalazi više lica ili preduzeća koja se direktno mogu povezati sa SVM-om” – tvrdi taj portal. Na listi su i firma Tivadara Bunforda (Bunford Tivadar), (dosadašnjeg) člana predsedništva SVM, predsednika Graddskog odbora SVM u Subotici i prvog čoveka Vojvođanskog fonda za razvoj "Halo" (Háló), Masterplast, s naznačenom cifrom od 4,5 miliona evra. Njegov sin Oliver Bunford (Bunford Olivér), poljoprivredni preduzetnik i glavni organizator Vojvođanskog galopa (Vajdasági Vágta) je takođe naveden, sa cifrom od 3 miliona evra. Ista cifra je navedena i kraj naziov firme Cim Gas iz Subotice čiji je direktor Čaba Kern (Kern Csaba), brat Imrea Kerna, državnog sekretara iz redova SVM-a u Vladi Srbije i zamenika direktora Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine i (dosadašnjeg) člana predsedništva SVM-a.
Alfahir.hu naglašava da se iz tabele ne vidi da li su ta sredstva već dodeljena ili su to samo zahtevi. Međutim, čudno je – piše alfahir.hu – da još nepostojeći sistem institucija i još nedodeljena sredstva prate ovakvi „pomoćni materijali”.
Alfahir.hu navodi da ima saznanja iz lokalnih izvora o tome da je jedan od autora strategije prostornog i ekonomskog razvoja, Akoš Ujheji (Újhelyi Ákos), poslanik SVM u Skupštini AP Vojvodine tokom proteklog vikenda - po pretpostavci portala, u pratnji zaposlenih u Ministarstvu nacionalnog razvoja Mađarske – posetio više firmi koje su navedene u tabeli. Alfahir.hu se – pozivajući na izvore koji „imaju uvid u unutrašnje poslove SVM-a” – da je Pastor tokom susreta s premijerom Viktorom Orbanom (Orbán Viktor) pre dve nedelje imao kod sebve i pomenutu strategiju ali i tabelu. Nakon tog susreta su, inače, Pastor i Orban najavili da će „stručna ekipa” Ministarstva nacionalnog razvoja Mađarske u Subotici detaljno proučiti program prostornog i ekonomskog razvoja.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban