Izbor iz sadržaja na srpskom
Zastava i grb Parcijuma
Izaslanica premijera Mađarske: osnovne principe autonomije pojedinih regija treba definisati polazeći od karakteristika tih regija.
Betűméret:             

Savet Autonomije Parcijuma (PAT) je prihvatio grb i zastavu te regije (na slici) – prenosi mađarska državna novinska agencija MTI saopštenje PAT-a.
Prošle godine je raspisan konkurs za te simbole i to na osnovu odluke Parlamenta Erdelja iz 1659 u kojoj se kao simboli „Dela Mađarske koji je inkorporiran u Erdelj” definišu četiri reke i dvostruki krst (koriste se kao delovi mađarskog grba od 13. veka, čine i današnji mađarski grb – prim. ur.)
Na kongresu delegata PAT-a je prihvaćena deklaracija po kojoj „Nijedna istorijska regija Parcijuma, odnosno Erdelja ne može više biti pokrajina dovedena u status kolonije balkanske administracije koju otelotvoruje bukureštanski centar (...) Nijedan od naroda koji ovde žive ne može da napreduje bez uvažavanja prava i kulture drugih naroda koji s njim žive”. PAT je őtetnim ocenio zakon o zastavi koji je usvojio parlament Rumunije.

Zasedanje PAT je pozdravila Katalin Sili (Szili), izaslanica premijera Mađarske koja je naglasila da osnovne principe autonomije pojedinih regija treba definisati polazeći od karakteristika tih regija. „Nećemo ništa van onoga što se unutar EU može definisati kao zahtev” – dodala je Szili.
Govorio je i Laslo Tekeš (Tőkés László), predsednik Erdeljskog mađarskog nacionalnog saveta (EMNT).
PAT je osnovan 2013. i zalaže se za autonomiju teritorije koja obuhvata županije Bihor (Bihar), Satu Mare (Szatmár), kao i delove županija Arad, Sălaj (Szilágy) i Maramureș (Máramaros). NA toj teritoriji živi 400 hiljada Mađara, koji čine 30% stanovništva.

Pojam Partium potiče iz srednjovekovnne latinske titule "dominus partium regni Hungariae ", tj. "gospodar dela kraljevine Mađarske" i odnosio se na onih nekoliko istočnih županija Mađarske koje su nakon cepanja Mađarske (1570.) dospele pod vlast erdeljskog kneza.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban